De kern van de Vlaamse regering zat gisteren samen om een vervolg te breien aan de voorlopige consensus die vorig jaar werd bereikt. De gesprekken verliepen stroef, vooral omdat het water tussen CD&V en N-VA over zo goed als alle details diep is. De vlaams-nationalisten zouden graag zo weinig mogelijk studierichtingen schrappen en ook over de benamingen van de opleiding is er onenigheid.
De tijd dringt voor de Vlaamse coalitie, want tegen 1 september 2018 zouden de scholen in het hervormde onderwijsstelsel moeten instappen. Daarvoor zou er binnen de paar dagen een beslissing moeten zijn, al stellen de onderwijskoepels en onderwijsspecialist van N-VA Koen Daniëls voor om "zich niet blind te staren op die datum". "We weten dat holderdebolder in het onderwijs meestal leidt tot gedonder", stelt het parlementslid. "Er moeten nog leerplannen opgesteld worden, handboeken geschreven, leerkrachten bijgeschoold, enz."
In de loop van de week vinden technische vergaderingen plaats en vrijdagochtend, voor de ministerraad, volgt een nieuw overleg van de kern. Het zou de bedoeling zijn daar af te kloppen.
Oppositiepartij sp.a wijst op de noodzakelijkheid van een invoering op 1 september 2018. "De werf wordt gesaboteerd door de partij van de minister-president en ligt nu stil", reageert fractieleider Joris Vandenbroucke.