Vlaams politiek landschap schuift naar rechts
Met ruim een derde van de stemmen geteld, is het duidelijk dat het Vlaams Parlement er binnenkort fors anders zal uitzien. Regeringspartijen N-VA, Open Vld en CD&V verliezen duidelijk terrein. Grote winnaar is Vlaams Belang, dat met 18,2% de tweede grootste partij wordt, na N-VA. Volgens een prognose van de VRT zou ook PVDA voor het eerst in haar geschiedenis verschillende zetels halen in het Vlaamse halfrond.
Met 27,8% zou N-VA de grootste partij blijven in het Vlaams Parlement. De partij zou wel wel 4,1 procentpunt verliezen tegenover 2014 en zou daarmee zo'n 8 zetels moeten inleveren. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld verliezen terrein. CD&V, in 2014 nog de tweede grootste partij met 20,5% , zakt meer dan 6 procentpunt naar 14,2%. En de Vlaamse liberalen van Open Vld zakken van 14,1% naar 11,6%.
Grote winnaar is Vlaams Belang. Die partij springt in één klap van 5,9% naar 18,2% en wordt daarmee de tweede partij van Vlaanderen. In het Vlaams Parlement zou de partij van 6 naar 23 zetels springen, blijkt uit een prognose van de VRT.
Bij de linkse oppositiepartijen is het beeld verdeeld. Groen gaat er lichtjes op vooruit en gaat van 8,7% naar 10,7% . Sp.a verliest dan weer terrein en zakt van 14% naar 9,8%. Voor het eerst zou ook de PVDA zetels veroveren in het Vlaamse halfrond. De partij komt uit op 5,9%. De VRT-zetelprognose komt uit op vier Vlaamse zetels voor de communisten.
Vlaams Belang springt federaal naar tweede schavot
Zoals het er nu naar uitziet, wordt Vlaams Belang opnieuw de tweede grootste partij in de Kamer. De extreemrechtse partij, die vijf jaar geleden een forse klap te verwerken kreeg en amper drie zetels overhield, maakt een forse sprong voorwaarts. De Zweedse partijen laten verlies optekenen.
N-VA blijft met voorsprong de grootste partij van Vlaanderen, maar geeft meer dan 5 procentpunt prijs. Vlaams Belang komt uit rond de 18 procent. CD&V en Open Vld verliezen net als hun voormalige coalitiepartner N-VA tussen de 4 en de 5 procentpunt.
Groen boekt lichte winst en komt uit boven de 10 procent, maar van een groene golf is voorlopig geen sprake. Sp.a deelt eveneens in de klappen en blijft nog net boven de 10 procent uitkomen. Het extreemlinkse PVDA heeft uitzicht op Vlaamse vertegenwoordigers in de Kamer. PVDA komt immers duidelijk boven de kiesdrempel uit.
Groenen behouden controle over Brussel
Met een achtste van de stemmen geteld (80 op 727 bureaus) blijven de groenen zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant de grootste in het Brussels Parlement, voor de liberalen en N-VA aan Nederlandstalige en DéFI aan Franstalige kant.
Groen groeit ruim 5% tot 23,66%. Dat is meer dan 3% dan Open Vld, die nog nipt 20% overhoudt (-6,67%). N-VA boert ruim een 0,5% achteruit tot 16,37%. Dan volgen one.brussels (sp.a) dat bijna halveert tot 11,23% en nieuwkomer Agora die met 8,93% een kans maakt op een zetel in het Brussels Parlement. CD&V volgt met 6,96%, een verlies van 4,47%, waarmee de partij nipt groter blijft dan Vlaams Belang, dat in tegenstelling tot in Vlaanderen slechts licht stijgt.
Aan Franstalige kant is Ecolo (22,67%) nipt groter dan MR (21,71%) terwijl DéFI met 16,95% een stuk groter wordt dan PS (14,43%, een klap van meer dan 12%). CdH houdt nog 11,4% over. In "rodere" kantons zoals Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad zijn nog geen bureaus geteld.