Australische onderzoekers hebben ontdekt dat virtuele realiteit chronische nekpijn zou kunnen verhelpen. Als de ogen de indruk hebben dat de nek minder gedraaid is dan in de werkelijkheid, zou de pijn verminderen.
Voor hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in Psychological Science, plaatsten ze 24 mensen met chronische nekpijn in een stoel met een Oculus Rift en sensoren die de bewegingen van het hoofd meten. In de virtuele realiteit kregen ze binnen- of natuurtaferelen te zien. De proefkonijnen werden gevraagd om met hun hoofd te draaien om het tafereel te bekijken. De visuele input in de virtuele wereld werd aangepast: de beweging die ze met hun nek maakten, veranderde minder aan hun gezichtsveld dan in de gewone wereld het geval zou zijn.
Met de virtuele realiteitsbril konden de deelnemers aan het experimenten hun nek gemiddeld zes procent verder draaien zonder pijn te lijden. De onderzoekers concludeerden dat stimuli die geassocieerd worden met pijn uiteindelijk pijn kunnen veroorzaken.