Elk jaar verslijt de wereldbevolking samen 80 miljard kledingstukken, leert de documentaire The True Cost' ons. Een deel van die berg kleren verdwijnt echter vanonder in de kleerkast, om enkel tijdens de grote lenteschoonmaak het zonlicht even te kunnen zien. Elisa Ferrer van Closeando, een platform waarop je kleding kan doorverkopen, deelde met Metro World News haar vijf tips voor een opgeruimde en nette kleerkast.
Ga je dat echt nog aandoen?
We hebben allemaal kleren waar we geen afscheid van kunnen nemen. Er zijn spullen die er gewoon mooi uitzien, waar goede herinneringen aan vast hangen of die we sparen voor wanneer we wat slanker zijn. Stuk voor stuk nemen ze plaats in in onze kleerkast. «Zo'n 80% van de garderobe van een vrouw zal nooit meer gebruikt worden», stelt Ferrer. «Deel je kleren daarom op in categorieën en denk na over hoe lang je iets al draagt. We houden soms stukken bij omdat ze een cadeau waren, maar je zou er ook iemand anders gelukkig mee kunnen maken.»
Verdeel en heers
Ferrer raadt aan je kleren op te delen in categorieën: voor welke gelegenheid wil je ze dragen en hoe kostbaar is de stof? Binnen elke categorie moet je jezelf verplichten om na te denken over hoe vaak je die items echt zal aantrekken. «Aan de hand daarvan kan je bepaalde spullen meer waarde geven», aldus Ferrer. Zo zal een paar sneakers natuurlijk niet even essentieel zijn als een speciale handtas die je op reis hebt gekocht en nooit meer terug zal vinden.
Denk in seizoenen
Als je spullen hebt gevonden die je maar één keer of voor één seizoen zal aandoen, zoals zomerse kleedjes, laat ze dan niet een heel jaar lang in je kast hangen. Berg ze op in een doos of een luchtdichte zak. Zo blijven enkel de stukken die je werkelijk aantrekt over in je kleerkast. Op die manier blijft je garderobe overzichtelijk en zal je je favorieten ook sneller combineren met verborgen parels.
Benut de ruimte optimaal
Een belangrijke tip van Ferrer: zorg ervoor dat al je kapstokken dezelfde zijn en je in je schappen alles altijd mooi horizontaal stapelt. Zo heb je meteen een goed overzicht van wat je in je kleerkast hebt en vermijd je chaos wanneer je dat ene jurkje zoekt. Onze opruimgoeroe raadt ook aan om alle accessoires en delicate spullen bovenaan je kast te bewaren, gewikkeld in plastic.
Verval niet in oude gewoontes
Het heeft geen nut om heel je kleerkast op te ruimen om twee weken later alles weer helemaal overhoop te halen. Je moet goed onthouden wat voortaan waar hoort en je gekozen methode blijven volgen. Controleer elke drie tot zes maanden in welke spullen je je niet meer goed voelt. De kledingstukken die je graag een tweede leven zou willen geven, kan je weggeven of verkopen.