Op 2 mei 2011 werd de gevreesde terrorist Osama Bin Laden gedood door Amerikaanse troepen. Op het twitteraccount van de CIA was de raid te volgen alsof hij live plaatsvond.
Wat gebeurde er vijf jaar geleden?
«De helikopter stijgt op in Afghanistan en vertrekt naar Abbottabad», tweette de CIA om 13u51. Na een jarenlange zoektocht wist de Amerikaanse veiligheidsdienst de terrorist te lokaliseren in een Pakistaans dorp. Tussen 1 en 2 uur s nachts Pakistaanse tijd bestormden elitetroepen het gebouw waar hij zich schuildhield. Anderhalf uur nadat de helikopters opgestegen waren, maakte president Obama het nieuws wereldkundig met de woorden We got him!'.
Hoe ziet Abbottabad er vandaag uit?
De BBC ging op onderzoek in Abbottabad, het dorp waar Bin Laden (foto) ondergedoken leefde. De ruïnes van het gebouw waar de terrorist zich verschool, liggen er nog altijd hetzelfde bij. Het gebouw werd enkele maanden na de dood van Bin Laden afgebroken. Voor de buurtbewoners werd de ontdekking van de terrorist een nachtmerrie. Velen van hen werden in de maanden na de raid zonder waarschuwing voor ondervraging meegenomen door geheimzinnige mannen in burgerkledij. Vaak werden ze pas maanden later weer vrijgelaten. «Ze blinddoekten ons en reden ons urenlang van de ene plaats naar de andere. Intussen wilden ze weten of we Bin Laden gezien hadden», getuigt de 84-jarige Zain Baba. «We bleven maar herhalen dat we niets gezien hadden.» Nu nog krijgt hij vaak bezoek van de veiligheidsdiensten.
Is de wereld nu beter af?
Na de dood van Bin Laden en de uitbraak van de Arabische Lente in hetzelfde jaar, leek het internationaal terrorisme even het onderspit te delven. Uit de as van Al Qaeda verrees echter een nieuwe terreurorganisatie, Islamitische Staat (IS), die vele malen gruwelijker te werk gaat. Bovendien slaagt IS er meer in om Westerse jongeren te rekruteren