Komt goed! (27/01 in Houthalen-Helchteren)
Van het Limburgse dorpsleven naar streetlife het Brusselse getto: dat is het parcours dat comedian Erhan Demiric aflegt in Komt goed'. Wie denkt dat dit een avond vol misère wordt heeft het dik mis, want Demirci loodst je in zijn eerste volwaardige zaalshow met een knipoog langs alle mogelijke obstakels.Hij gunt je een blik achter de schermen van onze hoofdstad, onthult de geheimen van de straat en vertelt op hilarische wijze hoe we als Vlaming het beste kunnen overleven in die vreemde, woelige, onberekenbare hoofdstad. Kritisch, scherp maar altijd positief. Komt goed dus, daar zijn we zeker van!
Poëzieweek (t.e.m. 1 februari op diverse locaties
Dichters, woordkunstenaars en poëzieliefhebbers reizen dit weekend doorheen Vlaanderen en Nederland om het metrische woord te verkondigen. Knoop een gesprek aan met een dichter, hoor hoe hij met woorden goochelt of buig je over je eigen inspiratiebron op een van de workshops. Bijna elke bib in Vlaanderen heeft een dichter op visite. Benieuwd welke rijmpoëet jouw lokale bibliotheek onveilig komt maken? Het thema van de Poëzieweek is dit jaar Humor' en dus is het poëziegeschenk 2017, hoe kan het ook anders, geschreven door rebelse knar Jules Deelder.
Chambres d'O (27 tot 29 januari in Oostende)
O la la! Het heeft iets mysterieus, deze Chambres d'O?- een speelse samentrekking van Jan Hoets legendarische tentoonstelling Chambres d'Amis en de erotische klassieker Histoire d'O. Het huiskamerfestival ontsluit voor jou de woonkamers van verschillende Oostendenaars, en in die intieme sfeer kan je genieten van muziek, theater of poëzie. Noem het binnengluren bij de buren, maar dan cultureel verantwoord. Zegt het je wat? Onder de artiesten zijn er veel opkomende talenten als Dounia Mahammed, maar ook gevestigde waarden zoals muzikant Anton Walgrave.
Horses - kabinet K (29 januari in Tongeren)
Dansduo Joke Laureyns en Kwint Manshoven strijden al tien jaar voor de erkenning van dans voor kinderen als een volwaardig medium: geen kinderspel dus, maar volwassen kunst, die makkelijk toegankelijk is voor een jong publiek. Hun jongste voorstelling gaat over vertrouwen, zowat het basisbegrip in de dans. Vijf jonge kinderen en drie volwassenen staan samen op scène.
Spartacus - Ballet Vlaanderen (t.e.m. 5 februari in Antwerpen)
Wie kent Spartacus nog, de heldhaftige slaaf in het Oude Rome, die - misschien wel als eerste - een vrijheidsstrijd voerde tegen slavernij en voor menselijke waardigheid? Het ballet op muziek van Aram Katsjatoerian werd een legendarische productie in een al even legendarische choreografie van wereldvermaard topchoreograaf Joeri Grigorovits. Hij maakte er een wervelend spektakel van met virtuoze dans en overtuigende karakterportretten van de twee opponenten: de slaaf Spartacus en de Romeinse veldheer Crassus. Nagelbijten!