1 Chocolade smaakt niet overal hetzelfde. In de Caraïben smaakt chocolade een beetje zuurder. Zwitserland voegt specifieke melkpoeders toe dankzij de alpenkoeien. Duitsers hebben liever koffie- en pralinésmaken als vulling. Ook in eigen land zie je verschillen: in Antwerpen mag er bijvoorbeeld meer alcohol in de pralines zitten.
2 De wetenschappelijke naam van de cacaoboon is Theobroma cacao. Dat betekent letterlijk voedsel van de goden. De smaakervaring van chocolade maakt endorfine aan in de hersenen en dat stimuleert een euforische beleving.
3 Samen met de Zwitsers en de Duitsers zijn de Belgen de grootste chocolade-eters van Europa. Een Belg op vijf eet dagelijks een stukje van de lekkernij. De Italianen, Spanjaarden, Grieken en Portugezen scoren dan weer heel laag op de chocoladeladder.
4 Een rauwe cacaoboon smaakt naar kurk. Chocolade is afkomstig uit de pit van de vrucht van de cacaoboom. Het vruchtvlees wordt weggegooid, de pitten worden eruit gehaald en onder bananenbladeren gelegd. Als het kleine vliesje dat rond de boon zit verschrompeld is, worden de bonen te drogen gelegd. Daardoor worden de bonen bruin, maar dan smaken ze nog niet naar aarde en kurk. Pas wanneer ze geroosterd worden, krijgen ze hun specifieke smaak.