Volgens het Argentijnse Ministerie van Defensie heeft de onderzeeër mogelijk zeven oproepen via een satelliettelefoon gedaan. Geen van die oproepen, die tussen de 4 en 36 seconden lang zijn, werd beantwoord.
Teken van leven
De signalen zijn een teken van leven van de 44 bemanningsleven aan boord, stelt kapitein Enrique Balbi van de Argentijnse zeemacht. Die probeert te lokaliseren waar het signaal vandaan komt en schakelde daarvoor een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf in.
Het was de bedoeling om zaterdag de zeebodem uit te kammen op de plaats waar de onderzeeboot het laatst is gesignaleerd, maar door het slechte weer was die zoekoperatie niet mogelijk. Het waren de hoge golven van zes tot zeven meter die roet in het eten gooiden.
Internationale hulp
De onderzeeër ARA San Juan was vertrokken van Ushuaia in Vuurland naar de onderzeeërbasis in Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Volgens de laatste radioverbinding woensdag bevond de onderzeeër zich in de wateren van de San Jorgegolf, ongeveer 430 kilometer voor de kust van Patagonië. Sindsdien ontbreekt van de boot elk spoor.
De Argentijnse president Mauricio Macri liet in een tweet weten dat hij "alle noodzakelijke nationale en internationale hulpmiddelen zal gebruiken om de onderzeeboot te vinden". Het land kan daarvoor op heel wat steun rekenen. Niet alleen Argentijnse marineschepen, maar ook een Brits poolschip en drie VS-vliegtuigen, nemen deel aan de reddingsoperatie in de Zuid-Atlantische Oceaan. Ook Brazilië, Chili, Uruguay en Zuid-Afrika boden hulp aan.