Japanse en Mongoolse archeologen hebben eind februari de overblijfselen van een 13e-eeuwse militaire post ontdekt die uit de tijd van de de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan stamt. Op basis van bevindingen van de archeologen concludeerden ze dat het fort werd gebruikt als een militaire basis. Sommigen suggereren dat dit het begin inleidde van de bloedige invasies in Centraal-Azië.
De onderzoekers ontdekten eerder al ruïnes die zouden kunnen bevestigen dat de nederzettingen van de "opperste leider" afstammen. Zo ontdekten ze stukken daterend uit de 13e eeuw van Chinese keramiek. In 2001 is er een luchtfoto genomen die de overblijfselen toont van een fort, omgeven door een muur van 200 meter bij 200 meter. En afgelopen zomer nog gebruikten de archeologen koolstofdatering om de leeftijd van opgegraven hout en dierlijke beenderen te bepalen. De analyse toonde dat de stukken hout van de 12e en 13e eeuw waren. Terwijl de botten naar schatting van de 14e eeuw dateren. Khan leefde in de 12e en 13e eeuw eeuw na Christus.
De ontdekking kan helpen bij het bestuderen van de strategie van de westerse expansie van het Mongoolse Rijk en zijn handelsroutes. "We hopen dat de ontdekking nuttig zal zijn bij het vaststellen van de geschiedenis van de Mongolen in de 13e en 14e eeuw," zegt onderzoeksleider Koichi Matsuda, emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Mongoolse Rijk aan de Osaka International University.
Het fort wordt gezegd te zijn gebouwd in opdracht van een nauwe medewerker van Dzjengis Khan in 1212. Khan regeerde over een van de grootste rijken die de wereld ooit heeft gekend. Hij verenigde de Mongoolse stammen en stichtte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis qua oppervlakte. Het strekte zich uit van China tot aan de Donau. Hij stierf tijdens zijn campagne tegen de Jurchen, en zijn enorme domeinen werden verdeeld onder zijn zonen en kleinzonen. Zijn oorlogen werden gekenmerkt door veel bloedvergieten, maar Dzjengis Khan was een groot heerser en militaire leider. In veel landen regeerden nakomelingen van hem nog tot in de 18e, 19e of zelfs 20e eeuw.