Bloemen met een biolabel kopen is de meest logische keuze. Bij onze noorderburen, het bloemenland bij uitstek, vind je al heel wat producenten van bloemen met een biolabel. Het label is betrouwbaar, maar blijft uiterst zeldzaam bij snijbloemen. Volgens onderzoek zijn gespecialiseerde biowinkelketens in België die biologische bloemen verkopen zijn eerder zeldzaam, maar ook in ons land vind je vast en zeker bioboerderijen waar je een boeketje kan scoren.
Bloemen met een geurtje aan
Helaas is de milieu-impact niet altijd minder groot wanneer de bloemen dichter bij huis worden gekweekt. Je moet immers weten dat de meeste in België verkochte Europese bloemen uit Nederland afkomstig zijn. Daar groeien ze in verwarmde serres die veel energie nodig hebben. Alles bij elkaar is de ecologische voetafdruk van de overvloedig in de openlucht gekweekte Afrikaanse bloemen (meestal uit Kenia), zelfs met het transport, zes keer kleiner dan die van hun Nederlandse tegenhangers!
Fairtradehulp
Fairtrade Belgium (vroeger Max Havelaar) stelt dat een productiebedrijf een Fairtradelabel krijgt in functie van de positieve impact op de sociale en economische toestand van een werknemer, maar ook op zijn gezondheid. Dat houdt dus ook in dat die werknemers (over het algemeen werkneemsters), niet aan giftige chemische producten worden blootgesteld. Fairtrade verbiedt eveneens dat natuurlijke hulpbronnen worden vervuild of uitgeput. "Er zitten dus minder schadelijke stoffen in het eindproduct", verklaart Bernard Buntinx van Fairtrade Belgium.
"Er zijn studies uitgevoerd om sporen van chemische resten te vinden in bloemen die afkomstig waren uit plantages met een Fairtradelabel. Er is geen enkel spoor van giftige chemische resten teruggevonden! Er mogen wel degelijk chemische producten gebruikt worden voor de behandeling van Fairtradebloemen, maar ze mogen in geen geval gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Wel, net daarom zijn er dus geen!" Sommige winkelketens verkopen al Fairtradebloemen. Dat is het geval in bepaalde winkels van onder andere Delhaize, Carrefour en Lidl. Je vindt de volledige lijst terug op de site van Fairtrade Belgium.
België hinkt achterop
In 2015 werden er in Duitsland 400 miljoen bloemen met een Fairtradelabel verkocht. In dezelfde periode waren het er slechts driehonderdduizend in België. "Een belachelijk laag cijfer. Gelukkig zien de verkopen van 2016 en 2017 zien er heel wat beter uit", vertrouwt Bernard Buntinx ons toe.
Andere ecolabels
Er zijn andere kwaliteitslabels zoals MPS-A (Nederlands milieulabel), FFFP (Fair Flowers Fair Plants, dat MPS-A met sociale criteria combineert) en FLP (Flower Label Program, dat ook sociale en milieugerelateerde criteria combineert), maar ze zijn zeldzaam. Aarzel niet om je bloemist bloemen met een Fairtrade -of FFFP-label te vragen. Wanneer de vraag voelbaar is, zal het aanbod wel moeten volgen!
Als alternatief kan je ook zelf de bloemen in de wei plukken. Bij de eerste zonnestralen komen sommige bloemen immers al tevoorschijn. In Vlaanderen kan dat in de bloemenplukweide in Aartselaar. In Brussel is er bijvoorbeeld Fruit-Time in Anderlecht. Wie zelf aan het plukken slaat, is bovendien goedkoper af. Reken ongeveer 10 euro voor een twintigtal bloemen. En nu nog wachten op de zon.
Lucie Hage