De afgelopen vijf decennia zijn er wereldwijd subtiele veranderingen opgedoken in IQ-testscores. Op testen die betrekking hebben op ons kortetermijngeheugen scoren we steeds beter, maar ons werkgeheugen gaat steeds meer achteruit. Dat concludeerde een onderzoeksteam onder leiding van neuropsycholoog Robin Morris na de analyse van 1.750 verschillende typen IQ-tests, die afgenomen werden tussen 1972 en nu.
Het werkgeheugen slaat relevante informatie op die we nodig hebben als we conclusies trekken of beslissingen nemen.
60-plussers
Daarnaast nam het team ook nog een andere trend waar. In de afgelopen decennia steeg het percentage 60-plussers onder de deelnemers van de testen. Omdat het bekend is dat ons werkgeheugen afneemt naarmate we ouder worden, denken de wetenschappers dat de 60-plussers misschien wel verantwoordelijk zijn voor de daling van IQ-testscores.
Vruchtbaarheid
Met die hypothese bieden Morris en zijn collega's een alternatief voor de vruchtbaarheidshypothese. Die stelt dat de daling van IQ-testscores komt omdat hoogopgeleide mensen in westerse landen minder kinderen hebben dan andere bevolkingslagen, waardoor de intelligentie gemiddeld afneemt.