Een nieuwe wet moet het karakter en de tradities van de gondelstad vrijwaren. Ook het aantal snackbars dat pizza's per punt verkoopt, zal worden ingeperkt. Voor verkopers van artisanaal ijs geldt de maatregel bijvoorbeeld niet.
"We willen een rem zetten op het aantal activiteiten dat niet compatibel is met het behoud en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed van Venetië", verklaart Paolo Mar, chef Toerisme van de stad, aan The Guardian. Volgens de man heeft Venetië op zich niets tegen kebabzaken en andere soorten fastfood, maar dreigt "een toeristische stad zoals de onze haar identiteit te verliezen".
Lokale producten
"Er zijn lokale producten die we moeten proberen te promoten. Dat is beter voor de eigenheid van de stad en het is, op milieuvlak, ook duurzamer", zegt Mar. Venetië is niet de eerste Italiaanse stad die een dergelijke stap zet. Vorig jaar bande Verona al nieuwe kebabzaken en ook Firenze probeert de verkoop van buitenlands eten tegen te houden. Daar is een richtlijn van kracht die bepaalt dat 70% van alle producten die in nieuwe restaurants en voedingszaken wordt verkocht, van lokale oorsprong moet zijn.
De Venetiaanse autoriteiten proberen al jarenlang een oplossing te vinden voor hoe de stad, die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt, zich kan beschermen tegen de soms verwoestende gevolgen van het massatoerisme. Zo probeerden ze al enkele maatregelen uit, zoals toeristen langer laten wachten aan populaire watertaxistops of hen meer laten betalen. Ook de bewoners zijn die massastroom beu. Vorige zomer waren overal in de stad affiches te zien met de boodschap "Toeristen, ga weg!!! Jullie maken dit gebied kapot!".