Russische en Amerikaanse wetenschappers hebben de invloed van aggressief gedrag op de ontwikkeling van de hersenen van mannelijke muizen onderzocht. Zij kwamen tot de conclusie dat vechtende muizen meer nieuwe zenuwcellen aanmaken.
De onderzoekers bestudeerden het gedrag van de muizen door ze onder andere in een kooi te plaatsen, met een andere muis aan de andere kant van een doorzichtige scheiding. Hoe meer de muis zich dicht tegen de scheiding bevond, hoe meer aggresiviteit de muis vertoonde. Om de biochemie van de muizen op te volgen, onderzocht de wetenschappers op regelmatige basis de amygdala en hippocampus van de muizen. Dat zijn delen van de hersenen die betrokken zijn in respectievelijk de vorming van emoties en het geheugen.
De aanmaak van de nieuwe cellen bleek het grootst te zijn bij de muizen die gevechten aangingen en als overwinnaar uit de bus kwamen. Opvallend was dat de nieuwe cellen ook een direct effect hadden op het gedrag van de muizen. Zo werden de muizen aggressiever en meer geneigd om nieuwe gevechten te starten, maar tegelijkertijd ook angstiger.
De onderzoekers hopen met hun bevindingen ook vooruitgang te boeken in gedragsstoornissen bij mensen, zoals bijvoorbeeld authisme. De amygdala, het deel van de hersenen dat de zenuwcellen aanmaakt, is ook bij de mens aanwezig en betrokken in een aantal pathologische processen.
Foto Pixabay