Door de aanhoudende droogte was het sinds 22 juni verboden om drinkwater te gebruiken voor "niet-noodzakelijke" doeleinden, bijvoorbeeld om auto's te wassen, gazons te besproeien of zwembaden te vullen. Ondertussen is het echter afgekoeld en is er op vele plaatsen al neerslag gevallen. De komende dagen wordt nog regen verwacht.
Spring zuinig om met water
Die voorspellingen hebben Vlaams milieuminister Schauvliege ertoe gebracht om het sproeiverbod' op te heffen. Dat had ze ingesteld om de voorraad drinkwater te vrijwaren. Die was na de maandenlange droogte en de recente hittegolf serieus geslonken.
De minister waarschuwt wel dat het waterpeil op verschillende plaatsen nog altijd erg laag staat. Daarom is tijdens de hele zomer waakzaamheid geboden over de drinkwaterproductie, klinkt het. Schauvliege roept op om er zuinig mee te blijven omspringen en zoveel mogelijk regenwater of andere alternatieven te gebruiken voor al het niet-noodzakelijke waterverbruik.
Kans op langdurige droogte
Dat de toestand iets verbeterd is, blijkt ook uit de waarschuwingen van het Agentschap Natuur en Bos. Vorige week golden in natuurgebieden nog brandfase rood (in Antwerpen) en oranje (Limburg en Vlaams-Brabant), maar intussen zijn ze overal verlaagd naar code geel. "We roepen mensen nog altijd op om voorzichtig te zijn, maar er is geen acuut gevaar meer", zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele.
Al is de verbetering maar tijdelijk, waarschuwt de Vlaamse Milieumaatschappij in een nieuw droogterapport. "Naar verwachting zal de neerslag voor de komende tien dagen tijdelijk de situatie kunnen milderen, maar op de lange termijn blijft het overal in Vlaanderen extreem droog", luidt het daarin. "Het potentiële risico op een zich voortzettende droogte op de langere termijn blijft dus bestaan voor heel Vlaanderen."