Natuurlijk is het begrip vrienden niet eenvoudig te definiëren, zeker als je er tegenwoordig enkele honderden hebt op Facebook. Daarom besloten de onderzoekers om te kijken hoeveel mensen de proefpersonen per telefoon contacteren.
Volgens de studie blijft het aantal vrienden volgens deze definitie stijgen tot we 25 jaar oud zijn. Vervolgens daalt dat snel, totdat het uiteindelijk opnieuw uitvlakt op 80-jarige leeftijd.
Op hun piek bellen mannen gemiddeld 19 verschillende mensen per maand, terwijl het gemiddelde voor vrouwen op 17,5 ligt. Negentien jaar later is dat al gezakt naar 12 vrienden voor mannen en 15 voor vrouwen. Op de gezegende leeftijd van 80 geven vrouwen gemiddeld 8 mensen maandelijks een belletje, terwijl mannen slechts 6 personen contacteren.
De daling zou te wijten zijn aan het einde van de experimentele fase. Tijdens de adolescentie leren mensen enorm veel andere personen kennen, om uiteindelijk met enkele goede vrienden te settelen tijdens de volwassenheid. "De grotere sociale zorgeloosheid bij jongeren kan geïnterpreteerd worden als sociale proevertjes. Als een bepaalde persoon iemand bevalt, dan zullen ze meer tijd in hem of haar investeren. Die tijd gaat die niet naar vrienden waarbij een mindere klik is", verklaart het onderzoek.
De studie verklaart het gelijkblijvende aantal contactpersonen in de latere jaren ook: Oudere mensen blijven meestal in contact met hun kinderen en kleinkinderen, waardoor het aantal consistent blijft ondanks stervende vrienden.
Foto Pixabay