Van idee tot eigen zaak

Van idee tot eigen zaak

Tussen droom en daad staan vaak wetten en praktische bezwaren in de weg. VDAB helpt werkzoekenden met de ambitie een eigen zaak te starten. Mark Vanden Berghe is bij VDAB verantwoordelijk voor het project Maak werk van je zaak.

De afgelopen twee jaar zijn maar liefst 3.500 mensen bij de VDAB gaan aankloppen die ervan dromen om zelf iets op te starten: «Vaak gaat het om mensen die een tweede kans zien na een ontslag of het aflopen van een tijdelijke tewerkstelling om dan eindelijk hun levensdroom te kunnen realiseren. We zien daar alle mogelijke activiteiten. Het gaat zowel om eerder klassieke beroepen, denk maar aan de bouwsector, als meer innovatieve of trendy zaken zoals diverse vormen van coaching, wellness, 3D-toepassingen of mensen die een foodtruck willen opstarten. Zowat alles is mogelijk.”

Realistisch

Bij de VDAB zijn er een veertigtal gespecialiseerde consulenten in zelfstandig ondernemen. Het is hun taak om kandidaat-ondernemers wegwijs te maken in de mogelijkheden, tot een realistisch verhaal te komen en hen na een grondige screening door te verwijzen voor specifieke begeleiding.

“De kandidaat-ondernemers krijgen een begeleiding van maximaal een jaar, sneller opstarten kan uiteraard ook. De begeleiding is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt er gekeken naar hoe haalbaar het idee is, en dan vooral of het wel voldoende leefbaar is in hoofdberoep. Heeft de kandidaat een attest bedrijfsbeheer? Kan de man of vrouw een businessplan op papier zetten? Indien dit allemaal het geval is volgt de tweede fase waar de eigenlijke opstart voorbereid wordt: de zoektocht naar een geschikt pand, leveranciers, financiering, de uitwerking van een website, een marketingplan, noem maar op. Gedurende de hele begeleiding heeft de kandidaat-ondernemer bovendien de kans zijn ondernemerscompetenties bij te schaven. Op het einde van de begeleiding zijn ze in principe klaar om van start te gaan.”

Succes

De voorbije twee jaar zijn 1.900 mensen aan het traject begonnen, zo'n 800 hebben reeds de stap naar de tweede fase gezet. Ruim de helft daarvan heeft intussen ook effectief een eigen zaak opgestart. Aangezien sommige deelnemers nog maar pas aan de begeleiding begonnen zijn zal dit aantal zeker nog stijgen. “Een mooi bijkomend effect is dat mensen die uiteindelijk toch beslissen om niet op te starten een grotere kans hebben om opnieuw aan de slag te gaan in loondienst.”

Vélo trottoir

Toon Schorrewegen uit Herentals is 33 jaar. Tot vorig jaar was hij leerkracht in het buitengewoon onderwijs: “Ik had het daar wat gezien in het onderwijs en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik was altijd al veel bezig geweest met fietsen en heb een cursus fietsenmaker gevolgd in avondschool. Via het project Maak werk van je zaak is het idee gegroeid om zelf fietsenmaker te worden. Omdat een pand vrij duur is, heb ik uiteindelijk een mobiel fietsatelier opgericht. Dat betekent dat ik bij klanten thuis ga om de fietsen te herstellen. Ik doe alles met de fiets. Ik heb een fietstrailer mee om de fiets op te laden als ik die niet ter plaatse kan herstellen.

Timing

“De zaak is een groot succes en kwam op het juiste moment. De frustratie van veel mensen was dat ze hun fiets eerst naar de fietsenmaker moesten zien te krijgen wat niet makkelijk was en dan was het wachten tot die hersteld raakte. Ik ga thuis langs en repareer de fiets waar ze bij staan. Ze zijn onmiddellijk geholpen en dat aan een faire prijs.”

De ondersteuning bij het opstarten van een eigen zaak was welgekomen. “Het is niet evident als leerkracht in de bedrijfswereld want ik had geen kaas gegeten van boekhouding, ik wist ook niets van sociale zekerheid. Die begeleiding heeft wel geholpen.”

www.velotrottoir.be