Van avondklok tot volledige lockdown met behulp van leger: dit kunnen burgemeesters doen om lokale coronahaarden te blussen

Van avondklok tot volledige lockdown met behulp van leger: dit kunnen burgemeesters doen om lokale coronahaarden te blussen

Na de recente stijging van de coronacijfers in verschillende steden en gemeenten in ons land waren verschillende burgemeesters vragende partij om een duidelijk maatregelenkader in het geval van lokale broeihaarden. De aanpak van de lokale uitbraken stond ook hoog op de agenda van het Overlegcomité van dinsdag, want lokaal blussen is een prioriteit nu de coronahaarden nog goed in kaart te brengen zijn. Een nieuwe nationale lockdown moet te allen tijde vermeden worden, en daarvoor kunnen de lokale maatregelen behoorlijk vergaand zijn.

Leger

In het draaiboek 'Lokale uitbraak Covid-19', dat werd opgesteld door de Vlaamse en federale regering en de gouverneurs, worden de opties beschreven die lokale bestuurders hebben bij een lokale uitbraak en ook wanneer ze die kunnen gebruiken. Zo mag een burgemeester pas in actie treden wanneer het Vlaamse Agentschap voor Zorg en Gezondheid bevestigt dat er aan de hand van de cijfers effectief sprake is van een lokale uitbraak. Het lokaal bestuur moet de gekozen maatregelen tevens voorleggen en motiveren bij het Nationaal Crisiscentrum.

De mogelijke maatregelen zijn immers niet min. In het ergste geval kan het gaan om de complete afsluiting van een wijk, dorp of stad door de politie. Daarbij kunnen zelfs de civiele bescherming en het leger worden ingezet. Zo'n lokale lockdown is wel "de uiterste optie", beklemtoonde federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gisteren na het Overlegcomité. Een avondklok, de sluiting of beperking van de horeca en niet-essentiële winkels, een verbod op samenscholingen of de inperking van de sociale bubbels behoren bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

Massaal testen

De afsluiting van de parken en bossen is in het nieuwe draaiboek ook een optie - maatregelen die zelfs tijdens de coronapiek in april en mei niet werden genomen. In het geval van een extreem lokale besmettingshaard, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum of een bedrijf, kan de burgemeester die plekken "isoleren" en logistieke ondersteuning bieden. Inwoners van steden en gemeenten waar een coronahaard is vastgesteld, zullen tevens massaal getest worden om de verspreiding van het virus goed in de gaten te kunnen houden.

Het draaiboek voor lokale uitbraken moet garanderen dat de genomen maatregelen op een gecoördineerde en uniforme manier gebeuren. Toch is niet iedereen tevreden. Zo vreest Michel Carlier, waarnemend gouverneur van Limburg, dat de maatregelen niet voldoende zullen zijn. Anderen, waaronder Aalsts burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), vrezen dat het instrument te log en bureaucratisch is om snel en efficiënt te kunnen handelen.