Umoja ligt op 380 kilometer van de Keniaanse hoofdstad Nairobi en werd in 1990 opgericht door vijftien vrouwen. Zij waren allemaal verkracht door Britse soldaten en waren het beu dat ze steeds het slachtoffer werden van verkrachtingen en geweld en uitgehuwelijk werden.
Het was Rebbeca Lolosoli die op het idee kwam toen ze in het ziekenhuis lag te herstellen van een afranseling door enkele mannen. Ze bedacht zich hoe mooi het zou zijn als ze zonder mannen kon leven.
Ondertussen wonen 47 vrouwen en 200 kinderen in het dorp. Een van hen, Seita Lengima, benadrukt in The Guardian hoe belangrijk het dorp is. Elders worden vrouwen onderdrukt door mannen, hier zijn de vrouwen vrij.
Onafhankelijkheid
Die vrijheid heeft ervoor gezorgd dat de vrouwen onafhankelijk zijn geworden. De vrouwen verkopen juwelen en baten een toeristisch kamp in de buurt uit. De ouderen onderwijzen de jonge vrouwen van andere dorpen over onderwerpen als tienerhuwelijken en genitale verminking.
De mannen zijn er niet allemaal mee opgezet, waardoor de vrouwen vaak nog bedreigd en aangevallen worden. Maar de vrouwen blijven volharden.
Leden van het andere geslacht mogen nog steeds op bezoek komen, ze mogen alleen niet te lang blijven. De vrouwen geven ook toe dat ze mannen gaan opzoeken buiten het dorp. Het is niet zo dat we mannen haten. Ze mogen hier niet komen, maar we kunnen geen kinderen krijgen zonder hen, klinkt het.