Twitter zegt te willen optreden tegen gedrag dat uiteindelijk ook offline schadelijke gevolgen kan hebben. De berichtendienst maakte bekend dat de afgelopen weken al 7.000 accounts zijn verwijderd. Ook worden links in de ban gedaan naar websites die in verband worden gebracht met QAnon.
Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook. Ze denken dat 'Q' of 'QAnon' een persoon of groep is met toegang tot geheime overheidsinformatie. Die zou worden gedeeld via websites.
Ook Facebook zou zich opmaken om op treden tegen de beweging. Twee bronnen binnen het bedrijf zeggen tegen The New York Times dat het de bedoeling is daar volgende maand meer over bekend te maken. Facebook zou over de maatregelen hebben overlegd met Twitter en andere socialmediabedrijven.
Pizzeria
Experts maken zich zorgen over de verspreiding van onbewezen theorieën via sociale media. Die hebben in het verleden geleid tot geweld. Zo drong in 2016 een gewapende man een pizzeria binnen in Washington nadat hij online nepnieuws had gelezen. In die berichten stond dat de Democratische politica Hillary Clinton betrokken was bij een crimineel netwerk dat minderjarige seksslaven had verstopt in het restaurant.