Sociale netwerken als Facebook en Twitter hebben de journalistieke wereld grondig door elkaar geschud. Waar vroeger persagentschappen en officiële nieuwskanalen steevast als eerste op de proppen kwamen met nieuwsfeiten, hebben de sociale media nu die rol overgenomen. Amateurfilmpjes, ooggetuigenverslagen en actiefoto's worden er gretig gedeeld, waardoor het gevaar ontstaat dat er foute informatie verspreid raakt. Zo doken er bij de aanslagen op de luchthaven van Istanboel foto's op van de aanslagen op de luchthaven in Brussel. De samenwerking tussen de nieuwsdiensten en technologiebedrijven moet dit probleem van de baan helpen.
Daarom is er een gemeenschappelijk platform voor journalisten in het leven geroepen, waarop iedereen kan samenwerken om ongeloofwaardige verhalen te onderzoeken. Bij ons springt het VRT Nieuws op de kar, maar ook andere Europese publieke omroepen nemen deel. Onder meer CNN, The New York Times, BuzzFeed, Euronews en AFP zullen meewerken aan de First Draft Coalition'.
"Op het internet kan iedereen een potentiële bron zijn. Door journalisten met elkaar te verbinden, willen we de controle van informatie verbeteren", aldus Jenni Sargent van First Draft' aan Deredactie.be.
Ook Facebook heeft laten weten bereid te zijn om samen te werken. Dat is goed nieuws, want door het hoge aantal leden speelt de sociaalnetwerksite een grote rol bij het verspreiden van nieuwsfeiten. De afgelopen maanden is Facebook verschillende keren in opspraak gekomen wegens censuur of het aanraden van foutieve nieuwsberichten. Het is echter nog maar de vraag of samenwerking iets zal veranderen aan de dubieuze houding van het bedrijf.