Tsunami Indonesië: Dodental loopt op tot 168

Tsunami Indonesië: Dodental loopt op tot 168

De eruptie vond zaterdagavond plaats rond 21.03 plaatselijke tijd. Amper 24 minuten later kwam de tsnumi aan land. Langs beide zijden van de zeestraat van Soenda, tussen Sumatra en Java, werden de kuststreken overspoeld. Volgens het Indonesisch agentschap voor geofysisch onderzoek werd de tsunami hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatoa, die op een eiland in de zeestraat ligt.

"Net op dat moment was het vloed", zegt woordvoerder Sutopo Nugroho van de civiele bescherming. "Daardoor werd de situatie nog erger." Volgens de woordvoerder stierven er zowel mensen in de provincie Lumpang op Sumatra aan de noordkant van de zeestraat van Soenda als in de Javaanse provincie Banten, ten zuiden van de zeestraat en grenzen aan de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Vakantieseizoen

Een aantal van de zwaarst getroffen gebieden bevinden zich in Banten, waar veel strandaccommodatie is voor toeristen. Alleen al daar zijn volgens Nugroho 126 mensen omgekomen. Vanwege het vakantieseizoen was er veel bedrijvigheid. Bovendien zegt de woordvoerder dat minstens 430 huizen, negen hotelcomplexen, tien schepen en tientallen ato's beschadigd zijn. Onder meer het toeristenstrand Carita zou zwaar toegetakeld zijn. Nugroho verspreidde videobeelden op Twitter waarop hopen puin door verwoeste huizen en volledig gesloopte auto's te zien zijn.

(Lees hieronder verder)

Pantauan udara daerah terdampak tsunami di Pantai Kalianda Kabupaten Lampung Selatan. Korban dampak tsunami di Lampung Selatan per 23/12/2018 pukul 13.00 WIB: 35 orang meninggal duniq, 115 orang luka dan 110 unit rumah rusak. Pendataan masih dilakukan. pic.twitter.com/HcXVkEhqBx

— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 december 2018

Hingga 23/12/2018 pukul 07.00 WIB, data sementara dampak tsunami di Selat Sunda: 43 orang meninggal dunia, 584 orang luka-luka dan 2 orang hilang. Kerugian fisik meliputi 430 unit rumah rusak berat, 9 hotel rusak berat, 10 kapal rusak berat dan puluhan rusak. pic.twitter.com/IfKnx29QKA

— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 december 2018

Er zijn  vooralsnog “geen aanwijzingen dat er buitenlanders onder de 168 slachtoffers zijn”. Dat liet de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter weten. Om na te gaan of eventueel Belgen getroffen zijn door de vloedgolf, neemt de FOD Buitenlandse Zaken contact op met de Belgische ambassade in Jakarta. Een woordvoerster van Thomas Cook/Neckermann en een woordvoerder van TUI laten weten dat de touroperators geen klanten hebben in het getroffen gebied.

Pacifische Ring van Vuur

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone van de aarde. Voor de inwoners zijn aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen geen nieuwe ervaring. De eilandenarchipel telt meer actieve vulkanen dan eender waar ter wereld.

26 december 2004

De bekendste tsunami was die van tweede Kerstdag, op 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die in veertien landen in de regio 228.000 doden maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. In Indonesië stierven toen meer dan 160.000 mensen. Eerder dit jaar in september werd het populaire vakantie-eiland Sulawesi getroffen door een zware aardbeving die een tsunami had veroorzaakt, die aan meer dan 2.200 mensen het leven kostte. Veel Indonesiërs raakten verbitterd omdat de overheid volgens hen te traag reageerde om hulp te bieden.