De eerste stop is Saoedi-Arabië, waar Trump leiders uit verschillende Arabische landen zal ontmoeten. De president zal in hoofdstad Riyad een toespraak geven over een "vreedzame visie op de islam". Daarmee wil hij de islamwereld "verenigen tegen de gemeenschappelijke vijanden van de beschaving". Saoedi-Arabië is belangrijk voor Trump, want het is een belangrijke olieleverancier van de VS en een bondgenoot in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).
De volgende stop is Israël, waar premier Benjamin Netanyahu Trump en zijn entourage zullen opwachten. Er is ook een bezoek gepland aan Bethlehem, een stad op de Westelijke Jordaanoever in bezet Palestijns gebied. De Republikein wil ook even halt houden bij de Geboortekerk, waar Jezus geboren zou zijn. Daarmee is hij meteen voorbereid voor zijn volgende afspraak, een ontmoeting met paus Fransiscus in het Vaticaan. Dat belooft een boeiend onderhoud te worden aangezien de twee sterk verschillende meningen hebben over onder meer migratie en de klimaatverandering.
Halte in Brussel
Vanuit Italië reist Trump verder naar Brussel voor de Navo-conferentie. Tijdens de verkiezingscampagne haalde hij zwaar uit naar het Atlantische bondgenootschap, maar de laatste weken maakte hij een bocht van 180 graden. Na een ontmoeting met Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei de president dat hij de organisatie niet langer als overbodig beschouwt.
Trump sluit zijn reis af in Sicilië, voor een G7-top met Europese leiders en de premiers van Japan en Canada.
Normaal gezien trekt een nieuwe Amerikaanse president altijd naar de buurlanden Mexico en Canada voor een eerste buitenlandse reis. Maar daar trekt Trump zich niet al te veel van aan. Deze reis kon bovendien qua timing bijna niet beter vallen, aangezien hij in eigen land zwaar onder vuur ligt na het ontslag van de FBI-baas James Comey.