Trump grijpt Independence Day aan voor militair machtsvertoon

Trump grijpt Independence Day aan voor militair machtsvertoon

In de Verenigde Staten werd donderdag Independence Day gevierd en dat gebeurde dit jaar op een atypische manier. De Amerikaanse president Donald Trump maakte van de feestelijkheden ter gelegenheid van de nationale feestdag handig gebruik om zichzelf in de kijker te zetten en zorgde ook voor het nodige militaire machtsvertoon. Toeschouwers konden zich onder andere vergapen aan straaljagers, de imposante Air Force One, tanks en stunts van het vliegdemonstratieteam van het Amerikaanse leger, de Blue Angels. Ondanks hevige regen troepten duizenden mensen samen aan het beroemde Lincoln Memorial in Washington DC, waar Trump een toespraak hield. "Vandaag komen we samen als één natie voor dit speciale eerbetoon aan Amerika", declameerde de miljardair, geflankeerd door twee tanks. "We vieren onze geschiedenis, ons volk en de helden die trots onze vlag verdedigen - de moedige mannen en vrouwen van het leger van de Verenigde Staten", klonk het terwijl straaljagers en andere legertoestellen overvlogen.

Independence Day is in de VS traditioneel een apolitieke feestdag en tegenstanders verwijten Trump dan ook dat hij de viering kaapt om sluiks campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen. Ook het hoge kostenplaatje werd fel onder vuur genomen, maar die kritiek wuifde Trump weg want, zo vond hij, de kosten zijn klein bier in vergelijking met wat (het hele spektakel) waard is.

Campagnekwesties kwamen in Trumps speech niet ter sprake. Al zijn aandacht ging naar Amerikaanse successen en de militaire geschiedenis van het land. Zo noemde Trump de Amerikaanse troepen "de beste soldaten ter wereld" en riep hij jonge landgenoten op om zich aan te sluiten bij het leger. "We zullen nooit vergeten dat we Amerikanen zijn en de toekomst is aan ons", zei de president tegen de enthousiaste menigte. "De toekomst behoort toe aan hen die dapper, trots en vrij zijn."

Donald Trump bracht tot slot ook hulde aan onder andere de politie, de vrijwilligers en hulpverleners van 9/11 en verschillende prominente zwarte Amerikaanse figuren zoals Martin Luther King.

Het idee voor een militaire parade in eigen land kreeg Trump nadat hij in Parijs samen met president Emmanuel Macron het defilé ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag had bijgewoond. Zijn plannen voor een militaire optocht in Washington stuitten op veel kritiek, maar daar trok de Amerikaanse president zich dus niet veel van aan.

bron: Belga