Traditiegetrouw wordt de NBA-kampioen op het Witte Huis uitgenodigd. Stephen Curry van kampioen Golden State Warriors liet weten dat hij twijfelde om op de uitnodiging in te gaan. «Zo kunnen we laten merken dat we niet achter de ideeën van deze president staan», zei hij. Eerder had ook een andere topper, Kevin Durant, al laten weten dat hij niet zou gaan.
Daarop reageerde Trump gepikeerd. «Naar het Witte Huis komen, wordt beschouwd als een grote eer. Aangezien Stephen Curry twijfelt, is de uitnodiging ingetrokken», tweette hij. Daarop reageerde NBA-legende LeBron James van de Cleveland Cavaliers «jij sukkel, naar het Witte Huis gaan, was een grote eer tot jij opdaagde.» Een andere legende, Kobe Bryant, voegde eraan toe dat de president verdeeldheid en haat zaait.
Andere sporten
Niet alleen met de basketbalspelers heeft The Donald' het aan de stok. Hij richtte ook zijn pijlen op het American Football. Sinds een jaar weigeren verschillende NFL-spelers om recht te staan tijdens het volkslied. In de plaats daarvan knielen ze. Zo protesteren ze tegen politiegeweld tegen zwarten. Als je niet rechtstaat tijdens het volkslied, «dan ben je ontslagen. Zoek iets anders om te doen», tweette Trump. Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat van de voorzitter van de NFL. Roger Goodell hekelde het «verdelende commentaar» van Trump.
Zaterdagavond waaide het protest tijdens het volkslied voor het eerst over naar het baseball. Bruce Maxwell van de Oakland Athletics ging op de knieën zitten. Eerder op de dag had hij uitgehaald naar de Amerikaanse president. Dit «gaat niet meer louter om Black Lives Matter maar gaat het om alle ongelijkheid voor elke man en vrouw die willen opkomen voor hun rechten», plaatste de speler op Twitter. Zijn ploeg liet in een mededeling weten dat ze volledig achter haar speler staat.