We hebben alleen maar een trailer en twee teaser trailers te zien gekregen van Jurassic World, maar de film zorgt nu al voor heel wat commitie op het internet. De meeste kritiek komt van wetenschappers die een aantal problemen hebben met de manier waarop de dinosaurussen worden afgebeeld in de film.
Brian Switek (@Laelaps) 25 november 2014
Hij heeft het over een neppe dinosaurus die werd gecreëerd in een laboratorium en alleen van ver gebaseerd is op een dier dat ooit op onze planeet rondliep. We geven toe, een slimme dinosaurus met duimen die jan en alleman verorbert, is geen goed plot, maar de kritiek zoekt volgens ons spijkers op laag water.
De kritiek is niets nieuws als je de eerdere films hebt gezien en herinnert wat er gebeurde toen ze uitgebracht warden. We hebben meer bewijs gekregen, maar dat vormt een probleem voor de filmwereld die wel dichtbij de wetenschap wil blijven, maar liefst niet te dichtbij.
Steven Spielberg besloot voor zijn eerste Jurassic Park al om de tanden van de T-Rex lichtjes aan te passen. De regisseur wist dat de tanden in werkelijkheid eerder banaanvormig waren, maar dat vond Spielberg er niet dramatisch genoeg uitzien en dus besloot hij om de tanden scherper te maken.
Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de velociraptor van Spielberg die eigenlijk meer lijkt op een deinonychus. Echte velociraptors waren 50 kilo lichter en hadden veren. Net voor de release van de film werd er echter een nieuwe dinosaurus ontdekt. Het was een veel grotere variant die de Utahraptor werd genoemd. Wetenschappers hadden een dinosaurus ontdekt die als twee druppels water leek op de versie van de velociraptor in Jurassic Park.
Zo zie je maar dat je klachten over wetenschappelijke tekortkomingen maar beter met een korreltje zout kan nemen. Het is niet omdat er onjuistheden zitten in een film dat de film daarom slecht is. Sowieso zouden mensen moeten wachten met het spuwen van hun gal over een film tot ze de volledige versie hebben gezien. Zolang het past binnen de wereld van Jurassic Park en het verhaal is het wat betreft het grote publiek toch ok en uiteindelijk draait film daar om en niet om het weergeven van wetenschappelijk correcte dinosaurussen.