Het controversiële rapport evalueerde wereldwijd de ecosystemen en wordt eind deze maand besproken en eventueel goedgekeurd tijdens een conferentie in Parijs. Het IPBES-rapport stelt dat er "onafhankelijke bewijzen zijn voor een snelle, imminente toename van het aantal dieren dat uitsterft." Het resultaat zou nog steeds hetzelfde zijn als de oorzaken niet zouden verergeren.
Zesde uitstervingsgolf
Van de 8 miljoen geschatte diersoorten zullen concreet "500.000 tot 1 miljoen soorten met uitsterven bedreigd zijn, waarvan veel in de volgende decennia." De voornaamste oorzaken van het massale uitsterven zijn jacht, visserij en landgebruik (land-, bos- en mijnbouw). Daarnaast spelen ook de klimaatverandering en het probleem van invasieve soorten een rol. Dat zijn exotische soorten die inheemse diersoorten de das omdoen. Een voorbeeld daarvan is de komst van exotische lieveheersbeestjes, die onze inheemse lieveheersbeestjes bedreigen.
Deze resultaten in het verslag komen overeen met de waarschuwingen van verschillende wetenschappers. Onze planeet ondergaat op dit moment voor de zesde keer een grote uitstervingsgolf. Maar het is de eerste keer dat die wordt toegeschreven aan de invloed van de mens. De vorige massale uitstervingsgolf dateert terug van het tijdperk van de dinosauriërs, toen was een gigantische meteoriet de oorzaak.