Draguet en de staatssecretaris kunnen al langer niet samen door één deur, maar de strafklacht van de topman van de Brusselse musea maakt de vete officieel. Volgens de museumdirecteur werkt Sleurs hem al sinds het begin van haar ambtsperiode in 2014 tegen, toen ze in de Kamer de sluiting van het Fin-de-sièclemuseum in Brussel aankondigde. Draguet, die een PS-stempel draagt, voelt zich ook persoonlijk geviseerd door een audit naar het financiële beleid van de Musea van Schone Kunsten (KMSKB) en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), waarvan hij tussen 2010 en 2013 aan het hoofd stond. Tot slot zou Sleurs al maanden de benoeming van twee door hem voorgedragen directeuren blokkeren.
De N-VA-politica spreekt van "lasterlijke beschuldigingen" die "bijzonder ver van de realiteit" staan. Volgens haar zijn ze "niet alleen onwaar, ze lijken vooral bedoeld om te beschadigen". "Het is bovendien een ongepaste criminalisering van het politieke debat", besluit de staatssecretaris.
Sluiting pas geopend museum
De frustratie tussen de twee neemt al enkele jaren toe. Sleurs besloot in 2014 om het Fin-de-siècle-museum op te doeken, terwijl het museum slechts een jaar daarvoor was opengegaan. In de vrijgekomen ruimte zou de collectie moderne kunst van het KMSKB getoond worden. Toen Draguet daarover op het kabinet van de staatssecretaris meer duidelijkheid kwam vragen, werd hij met een spreekverbod terug naar huis gestuurd.
Gebrek aan kennis en management
Een ander verbaal gevecht kwam er naar aanleiding van een analyse van de POD Wetenschapsbeleid. Die concludeerde dat de KMSKB en KMKG slecht beheerd werden. Het rapport sprak van een gebrek aan personeelsevaluaties, opleidingsplannen, risico- of projectmanagement. Ook een tekort aan kennis van informatica, aankopen en wetgeving werd aangekaart.
Het rapport schoot bij Draguet in het verkeerde keelgat, omdat hij beide instellingen op een gegeven moment aanstuurde. Het document werd naar eigen zeggen ook niet aan hem overgemaakt.