Toenemende speculatie dat brexit-stemming wordt uitgesteld

Toenemende speculatie dat brexit-stemming wordt uitgesteld

Het heeft er alle schijn van dat de voor morgenavond geplande stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord met de EU wordt uitgesteld. Verschillende Britse media schrijven op basis van anonieme regeringsbronnen dat premier Theresa May dat heeft beslist. May zelf spreekt vanmiddag het parlement toe. Het Lagerhuis stemt morgenavond om 20 uur Belgische tijd over het brexit-akkoord dat May met de Europese Unie gesloten heeft. De kans dat een meerderheid van de parlementsleden zich achter dat akkoord schaart, lijkt echter onbestaande. Er werd de voorbije weken al volop gespeculeerd wat dat zou kunnen betekenen voor het hele brexit-proces. Elke uitkomst lijkt mogelijk: van het afblazen van de brexit tot een chaotische brexit zonder akkoord met de EU.

Maar nu ziet het er dus naar uit dat de stemming voorlopig niet zal doorgaan. Theresa May houdt vandaag een conference call met haar ministers en zou hen op de hoogte brengen van die beslissing. In de loop van de namiddag zou ze dan het parlement zelf informeren tijdens een toespraak.

Het is nog niet duidelijk welke reden ze zal aanhalen als de stemming inderdaad niet zoals gepland doorgaat. Een heronderhandeling van het brexit-akkoord lijkt uitgesloten. Ook de Europese Commissie maakte vandaag nog eens duidelijk dat ze daartoe niet bereid is. Als het bericht over het uitstel bevestigd wordt, betekent dat hoe dan ook enorm gezichtsverlies voor Theresa May.

bron: Belga