Transgenders laten via verschillende sociale media weten dat ze geblokkeerd worden op de dating app Tinder. Hoewel de gebruikers het zelf niet helemaal zeker zijn, vermoeden ze wel dat het iets te maken heeft met hun genderidentiteit.
Gebruikers kunnen elkaar rapporteren wanneer er volgens hen sprake is van ongewenst gedrag. Het profiel van de gerapporteerde wordt dan geblokkeerd tot Tinder er zelf naar heeft gekeken. Oordeelt het personeel van de app dat er geen problemen zijn, dan wordt de blokkade meteen opgeheven.
"Iedereen is welkom op Tinder", vertelt de woordvoerder van het bedrijf. "Elke geblokkeerde account wordt individueel bekeken. Als we ontdekken dat een gebruiker onterecht gerapporteerd werd, dan wordt dat behandeld. Dat omvat dan ook gevallen waarbij transgenders door anderen gerapporteerd werden terwijl ze geen enkele van onze standaarden hebben geschonden."
Hoewel een blokkade achteraf beëindigd kan worden, blijft het toch mogelijk dat mensen geblokkeerd worden enkel en alleen omwille van het feit dat ze transgender zijn. Er blijkt helemaal geen bescherming te zijn die transgenders verzekert dat ze niet zullen geblokkeerd worden door anderen.
Tinder gebruikt gender om hun gebruikers op te delen in twee groepen: mannen en vrouwen. Een gebruiker selecteert zijn of haar eigen geslacht en selecteert dan welk gender ze verkiezen voor hun toekomstige match. Dat betekent dat transgenders niet kunnen aangeven dat ze geen mensen in hun overzicht willen zien verschijnen die niet gekoppeld willen worden aan iemand die transgender is.
Nu belooft de app dat het daar verandering in wil brengen. "Momenteel laat ons systeem het niet toe om specifieker te zijn dan 'man' of 'vrouw'. Dat kan tot ongelukkige voorvallen leiden. Tinder erkent en gelooft in het belang van inclusie en werkt aan een manier waarop ieders ervaring maximaal kan worden", klinkt het.