TikTok heeft altijd gezegd dat het geen gegevens van gebruikers aan China bezorgt. De videoapp kan niet gebruikt worden in China, maar ByteDance moet wel voldoen aan de Chinese wetgeving, waaronder ook de ondersteuning van inlichtingen valt.
TikTok is vooral bij kinderen en jongeren enorm populair, ook in ons land. Met de app kunnen gebruikers korte filmpjes delen. Vaak gaat het om video's waarin 'TikTokkers' playbacken of om grappige filmpjes.
Hongkong
Eerder kondigden internationale internetbedrijven en sociaalmediaplatformen zoals Facebook, WhatsApp, Google, Twitter en Telegram al aan dat ze de gegevens van gebruikers niet meer beschikbaar stellen voor de autoriteiten in Hongkong. Ze zijn naar eigen zeggen bezorgd over de gevolgen voor de mensenrechten van de nieuwe veiligheidswet.
De speciale bestuurlijke regio Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China, maar geniet meer vrijheden dan andere delen van de volksrepubliek. Inwoners kunnen er gebruik maken van onder meer Facebook, Twitter en Google, websites die op het Chinese vasteland geblokkeerd zijn.
Verbod in de VS?
Aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten, zijn ze er niet zo gerust op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo overweegt zelfs om TikTok te verbieden... net omdat de app het Chinese regime zomaar toegang zou geven tot de data van de gebruikers.
Bytedance ontkent dat met klem en benadrukt dat de servers van TikTok op Amerikaans grondgebied staan. TikTok is van Chinese makelij, maar probeert zich een internationaler imago aan te meten. Daarom stelde het bedrijf onlangs de Amerikaan Kevin Mayer aan als CEO.
TikTok is de laatste maanden erg populair geworden en is een van de meest gedownloade apps ter wereld. Onlangs haalde de app de grens van 2 miljard downloads.