Het coronavirus bestaat uit een bolletje met allemaal uitsteeksels. Die koppelen zich vast aan bepaalde eiwitten in menselijke cellen. Zo weet het virus mensen te infecteren. Wetenschappers van University College London hebben bij 215 diersoorten uitgezocht hoe het virus bij hen kan binnendringen.
Welke dieren zijn vatbaar?
Bij schapen, chimpansees, gorilla's, orang-oetans en bonobo's kan het virus net zo binnenkomen als bij mensen. Ook katten, honden, leeuwen, tijgers, fretten, makaken, paarden en ezels kunnen besmet raken, evenals bijvoorbeeld zijdeaapjes, geiten, koala's, olifanten, jaks, konijnen, eekhoorns, cavia's en ijsberen.
De meeste vogels, vissen en reptielen hebben volgens de onderzoekers weinig te vrezen van het coronavirus, maar schildpadden, krokodillen, karpers, pimpelmezen, tarbotten en nijltilapia's kunnen wel corona krijgen.
Contact met dieren mijden
De onderzoekers adviseren om huisdieren en vee goed in de gaten te houden. Dat kan helpen om nieuwe coronahaarden snel te vinden en nieuwe uitbraken in de kiem te smoren. Daarnaast raden ze coronapatiënten aan om niet alleen uit de buurt van andere mensen te blijven, maar ook contact met dieren te mijden.
Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Scientific Reports, dat verbonden is aan het belangrijke blad Nature.