Tablets en smartphones zijn fantastische apparaten om eender waar video's te kijken, te surfen op het internet, informatie op te zoeken,... De mogelijkheden zijn eindeloos, alleen durft de beperkte levensduur van de batterij soms roet in het eten te gooien. Gelukkig bestaan er manieren waardoor je batterij langer zal meegaan. Wij geven je er hier eventjes tien mee.
1. Hou je apparaat weg van extreme temperaturen
Je tablet of smartphone is niet bestand tegen extreme temperaturen. Bij koude of hete temperaturen zal je apparaat meer vergen van de batterij en die temperaturen kunnen ook de hardware beschadigen. Om je apparaat te beschermen hou je het best op kamertemperatuur.
2. Beperk de helderheid van je scherm
Een van de instellingen die heel wat van je batterij kan opslorpen is de helderheid van je scherm. In veel gevallen is het niet nodig om een zeer fel scherm te hebben. Stel de helderheid van je scherm zo laag mogelijk in en verander dat enkel indien het nodig is.
3. Neem een zwarte achtergrond
De achtergrond van je smartphone of tablet is een ideale plaats om een leuke foto te plaatsen maar die foto weegt wel op je batterij. Voor elke witte of gekleurde pixel moet je apparaat een helder licht uitstralen, terwijl dit voor een zwarte pixel niet het geval is. Een volledig zwarte achtergrond is een beetje saai, maar die zorgt er wel voor dat je batterij langer meegaat.
4. Let op met gratis applicaties
Gratis applicaties zijn fantastisch, ze brengen je iets nieuw en je hoeft er niet voor te betalen. Maar er is een keerzijde aan de medaille. Microsoft en de Purdue University hebben ontdekt dat gratis applicaties die advertenties gebruiken bij Androidtoestellen zwaar wegen op de batterij. Dat komt doordat ze de dataconnectie en processor van je smartphone gebruiken om constant nieuwe advertenties te downloaden.
5. Schakel vibraties uit
Vibraties lijken een onschuldig en integraal deel van je smartphone maar toch vergt dat meer van de batterij dan een simpele ringtone. Denk er maar eens over na, de volledige telefoon moet genoeg trillen om jouw aandacht te krijgen. Als je de trilfuncties uitschakelt kan je batterij langer mee.
6. Schakel zaken die je niet gebruikt uit
Wifi-, Bluetooth-, 3G-, 4G- of GPS-ontvangers gaan constant op zoek naar signalen, zelfs als je die signalen niet nodig hebt. Die zoektocht vergt natuurlijk energie. Daarom schakel je die ontvangers beter uit wanneer je ze niet gebruikt.
7. Bepaal het tijdsinterval van het fetch-schema
Bepaalde applicaties, zoals je e-mailapplicatie, kunnen volgens het fetch-schema werken. Dat houdt in dat de applicatie de gegevens zelf moet afhalen bij de server. Het tijdsinterval tussen twee 'afhaalbeurten' kan je zelf instellen. Als de applicatie elke 15 minuten gegevens moet afhalen verbruikt dit meer energie. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk tijd zit tussen twee 'afhaalbeurten' om je batterij te sparen.
8. Vergrendel je scherm snel
Je scherm snel vergrendelen zorgt er niet enkel voor dat anderen geen toegang hebben tot je mobiel apparaat, het kan ook de levensduur van je batterij verlengen. Als het scherm vergrendelt is, verbruikt het geen energie meer. Stel je scherm zo in dat het zichzelf vergrendelt na een zo kort mogelijke periode van inactiviteit.
9. Schakel je apparaat niet uit
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar om energie te besparen zet je je apparaat beter niet uit. Als je je apparaat nadien opnieuw wil aanzetten, zal dat een heleboel energie vergen. Denk maar aan het opstarten van een PC, het duurt altijd een tijdje voordat je een PC kan gebruiken nadat je hem inschakelde. In die korte periode verbruikt een PC ook heel wat energie.
10. Vergeet de offline- of vliegtuigmodus niet
Als je ergens bent waar er geen draadloos internet of telefoonverbinding is, doe je er goed aan om je apparaat in offline- of vliegtuigmodus te zetten. In die modus gaat je apparaat niet meer op zoek naar enig signaal en kan je alle offlinefuncties wel blijven gebruiken. De offline- of vliegtuigmodus kan ook dienen om je batterij te sparen in noodgevallen. Als je bijvoorbeeld later op de dag nog een telefoontje moet plegen en je ziet dat je batterij nu bijna leeg is, kan je je apparaat in vliegtuigmodus zetten om de batterij tot later te sparen.
Als die tips nog niet voldoen kan je nog op zoek gaan naar een apparaat waarvan de batterij lang meegaat. Een voorbeeld hiervan is de ASUS Transformer Book T100. Deze handige tablet kan je in een handomdraai omtoveren in een laptop door het toetsenbord te bevestigen. De Transformer Book T100 heeft ook een indrukwekkende batterij. Die gaat tot 11 uur mee als je de tablet gebruikt en kan twee weken zonder oplaadbeurt in standby-modus.