Tien tips om de eersteschooldag te overleven

Tien tips om de eersteschooldag te overleven

VOOR KINDEREN

1. Kies zelf je outfit

Op een eerste schooldag wil je er natuurlijk op je paasbest uitzien. Kies je outfit voor die dag zelf uit, want jij weet waarin je je het beste voelt. Een nieuw kapsel, boekentas, sportzak of kleren maken een nieuw schooljaar ook extra spannend. Het zijn die kleine extraatjes die je een dosis zelfvertrouwen geven, waardoor je eerste schooldag een waar feest wordt.

2. Heb wat verhalen klaar

Zit je naast de nieuwe leerling van de klas of ben je zelf net van school veranderd en ken je je klasgenoten nog niet? Dan heb je alvast een leuk gespreksonderwerp: de vakantie. Vertel zelf verhalen over je eigen zomerse avonturen en vraag naar de hoogtepunten van die van je buur. Zo is het ijs meteen gebroken.

3. Pimp je pennenzak

Er is geen betere manier om je saaie schoolbank op te fleuren dan met een originele, gepersonaliseerde pennenzak. Met wat kleurrijke tape, kleeftatoeages en stiftjes kom je al heel ver, maar ook van lege snoepzakjes of WC-rolletjes maak je de leukste en goedkoopste pennenzak van de klas.

4. Ruim je kamer op

Ruim voor 1 september je kamer op. Het geeft je niet alleen het gevoel van een nieuwe start, maar zorgt er ook voor dat je geen reden hebt om je schoolwerk uit te stellen of je boekentas en schriften te laten rondslingeren.

5. Creëer aangename doelen

Je moet nu tot 31 oktober wachten tot het weer vakantie is. Je kan altijd een aftelkalender maken om het leed wat te verzachten of je kan ook ervoor zorgen dat je dingen hebt om in de tussentijd naar uit te kijken. Tel bijvoorbeeld af naar de eerste schooluitstap of organiseer een leuke sleepover met je beste vrienden.

VOOR OUDERS

6. Werk al voor 1 september aan goede nachtrust

Tijdens de zomer mogen kinderen al eens langer opblijven, wat het niet gemakkelijk maakt om tegen de eerste schooldag terug in de juiste routine te komen. Begin dus zeker een week op voorhand met de vijs opnieuw aan te draaien, want het slaapritme aanpassen is niet eenvoudig. Vergeet ook niet dat schermen het brein ‘wakker maken'. Zet dus zeker een uur voor bedtijd de TV, computer, smartphone en tablet uit.

7. Neem de tijd om rustig te ontbijten

Nu je je kinderen op tijd op stok hebt gekregen, moet het ook lukken om tijd te nemen om gezellig samen te ontbijten. Als je merkt dat je kind wat zenuwachtig is, heb je nog even de tijd om zijn angsten te bespreken. Zonder een stresserende ochtendrush, zal je oogappel des te ontspannender door de schoolpoort wandelen.

8. Zorg voor een leuke huiswerkplaats

Maak van de plaats waar je kinderen huiswerk maken een aangename, goed verlichte en rustige ruimte. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar al te veel jongeren maken hun huiswerk naast de televisie. Zorg dat alles wat ze nodig hebben er voor handen is, zo worden ze niet afgeleid als ze op zoek moeten gaan naar een potlood of een bureaulamp. Baken ook duidelijk af wanneer ze aan hun schooltaken moeten werken. Zo ontstaan er geen discussies.

9. Laat ze zich vervelen

Het is noodzakelijk dat een kind actief is en zich amuseert, daarvoor is het belangrijk dat ze hobby's hebben. Maar rekenen ook tijd uit voor verveling, wat daaruit leren kinderen veel, zo stellen psychologen. Kinderen moeten verveling ondergaan, zodat ze zichzelf leren motiveren en ontdekken hoe ze zelf dingen gedaan kunnen krijgen.

10. Doe yoga met je kinderen

Yoga wordt steeds populairder bij Amerikaanse kinderen. Het zou zowel de fysieke als mentale gezondheid bij 6- tot 12-jarigen verbeteren en geeft hun zelfvertrouwen een boost. Hen wekelijks op yogales sturen is niet nodig, ook thuis kan je kleine oefeningen op maat doen.