Tesla in het vizier van Amerikaanse beurstoezichthouder

Tesla in het vizier van Amerikaanse beurstoezichthouder

Tesla, dat al het voorwerp uitmaakt van twee onderzoeken naar zijn automatische besturingssysteem, wordt nu ook in het vizier genomen door de Amerikaanse beurstoezichthouder omdat de autobouwer mogelijk zijn investeerders onvoldoende geïnformeerd heeft, zo schrijft Wall Street Journal (WSJ) maandag. De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de verschillende effectenbeurzen, wil nagaan of de producent van elektrische auto's de veiligheidswetten heeft overtreden door zijn investeerders niet te informeren over het dodelijke ongeval in mei, met een elektrische wagen die zichzelf aan het besturen was.

De SEC onderzoekt nu of Tesla het ongeval had moeten beschouwen als een "belangrijke" gebeurtenis, die ook een redelijke investeerder als belangrijk zou beschouwen, en bijgevolg aan de beurstoezichthouder moest gerapporteerd worden. Het onderzoek bevindt zich nog in een vroege fase en leidt mogelijk niet tot een optreden vanwege de SEC.

Op zeven mei kwam een bestuurder van een Tesla Model S om bij een verkeersongeval op een snelweg in Florida. Tesla verwittigde de Amerikaanse toezichthouder op de veiligheid van de snelwegen pas negen dagen later, op 16 mei, maar zei niets aan de SEC.

Op 18 en 19 mei hield de autobouwer een belangrijke fondsenwerving van twee miljard dollar. Volgens sommige analisten zouden investeerders toen misschien terughoudender zijn geweest, als ze weet zouden gehad hebben van het ongeval.

bron: Belga