Terzake schuift vanaf volgende week naar de late avond, zo rond 22u45. «We hopen dat veel mensen wat langer zullen opblijven, maar we zullen ook digitaal te zien zijn voor en na de uitzending», zegt Annelies Beck, die het programma in een beurtrol met Cools zal presenteren. Terzake zal telkens bestaan uit een gesprek van minstens 15 minuten en een reportage die actueel is maar ook «de waan van het moment overstijgt».
De ambities zijn niet min. Het diepgaande gesprek moet kritisch blijven, maar ook in een rustige sfeer verlopen. «Zo kan de gast praten op een manier die je op andere plekken niet hoort», dixit Beck. Voor de keuze van gasten leggen de programmamakers de lat hoog. «We mikken ook op internationale gasten. Het zal niet met om het even wie zijn.» De reportages zullen dan weer «geen haastwerk» zijn en mogen iets langer duren. Ook onderzoeksjournalistiek wordt belangrijker.
De toon wordt gezet met een tweedelige reportage over Stephen Hawking die maandag en dinsdag uitgezonden wordt. Cools kon Hawking ontmoeten tijdens een bezoek aan Leuven. «Hij is echt de rockster van de natuurkunde. Het is uitzonderlijk dat we hem zo lang konden interviewen, want normaal gunt hij enkel aan de BBC zo'n interview. We zijn dan ook zeer trots», zegt Cools.