België is getroffen door een voor ons land ongeziene terreuraanslag. Terroristen hebben twee aanslagen gepleegd, één in de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metrohalte Maalbeek. Daarbij lieten tientallen mensen het leven. Er werden ook meer dan tweehonderd gewonden geteld.
Dubbele explosie
De eerste aanslag vond plaats in de vertrekhal van de nationale luchthaven in Zaventem. Rond acht uur 's morgens ontplofte er een bom aan de incheckbalies, in de inkomhal van de luchthaven. Een tiental seconden nadien was er een tweede, krachtigere explosie. Eerst was er sprake van dat minstens één ontploffing zich voordeed aan de balie van American Airlines, maar dat werd later ontkend. De tweede bom ontplofte dichtbij het Starbucks-filiaal, meer naar de ingang van de vertrekhal toe. Eén explosie zou afkomstig zijn geweest van een bompakket, de andere zou het werk geweest zijn van een zelfmoordterrorist. Naast het lichaam van de zelfmoordterrorist werd een kalasjnikov aangetroffen.
De ravage was enorm. De kracht van de ontploffing had alle ramen van de inkomhal weggeslagen en een deel van het plafond was naar beneden gekomen. De terroristen zouden gebruikt hebben gemaakt van spijkerbommen, wat het grote aantal gewonden verklaart. De ontmijningsdienst DOVO vond in de luchthaven nog een derde bompakket, dat niet tot ontploffing is gekomen. Dat pakket is later gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
In het hart van de stad
Rond negen uur volgde dan een tweede explosie in het centrum van de hoofdstad. Ter hoogte van de metrohalte Maalbeek ontplofte een explosief tijdens de rit van een metrostel. Volgens de eerste vaststellingen werd er in de metro gebruikt gemaakt van een bompakket. De halte bevindt zich in het centrum van de stad, vlakbij de Wetstraat en de Europese wijk. De Brusselse ochtendspits was nog aan de gang, waardoor het in de metro heel druk was.
Kort na de tweede explosie kwam OCAD, de raad die de terreurdreiging in België inschat, met de melding dat het terreurniveau in België naar niveau 4 verhoogd werd. Het stond ondertussen vast dat het om een gecoördineerde terroristische aanval ging.
Het medisch rampenplan werd kort nadien afgekondigd en de vele gewonden werden naar ziekenhuizen over heel het land gebracht.De bezoekers van de luchthaven werden verzameld op de parking en nadien met bussen naar de sporthal van Zaventem gebracht. Daar hadden de ordediensten een opvangcentrum ingericht. Het B-Fast-team werd opgeroepen en ging in de metrotunnel op zoek naar slachtoffers en overlevenden.
Veiligheidsmaatregelen
Alle vluchten op de luchthaven van Zaventem werden afgelast en de vluchten die onderweg waren, werden afgeleid. Rond de luchthaven werd een veiligheidsperimeter ingesteld en alle bedrijven in de buurt werden ontruimd. De stad Brussel werd volledig afgesloten en de mensen kregen een tijd lang de raad om binnen te blijven. De ontmijningsdienst DOVO bracht in de loop van de dag nog enkele verdachte pakketten tot ontploffing, maar vond verder niets verdachts. De federale regering kondigde ook drie dagen van nationale rouw aan.
Verdachten gezocht
In de namiddag liet terreurorganisatie IS via zijn persbureau weten dat ze de aanslag opeisten. Het persbericht sprak van acties van zelfmoordterroristen, zowel in Zaventem als in de metrohalte Maalbeek, maar dat laatste werd door de eerste vaststellingen tegengesproken. Bovendien schreven het persbureau ook dat er geschoten gelost werden bij de aanslag in de luchthaven van Zaventem, maar ook dat wordt in twijfel getrokken.
De politie verspreidde tegen de namiddag een foto van drie verdachten van de aanslag in Zaventem. Van één persoon op de foto, de man met een witte jas, stond vast dat hij actief opgespoord werd door de ordediensten. Later kwam ook het bericht dat de dader van de aanslag in Maalbeek nog voorvluchtig was.
Foto AFP / J. Thys