Een abortus kan in ons land slechts binnen de eerste twaalf weken van een zwangerschap. De Vlaamse socialisten willen die termijn optrekken tot twintig weken, naar het voorbeeld van Nederland. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwblad.
Jaarlijks trekken 500 tot 600 Belgische vrouwen die al meer dan twaalf weken zwanger zijn naar onze noorderburen voor de ingreep. In ons land kan de zwangerschap enkel afgebroken worden als er ernstige gezondheidsrisico's zijn. Het is een hypocriete situatie, zegt sp.a-kamerlid Karin Jiroflée, die daarover samen met haar partijgenote Monica De Coninck een resolutie indiende in de Kamer.
Pas na 23 of 24ste week levensvatbaar
Vanuit verloskundig, gynaecologisch standpunt is dit een heel goede zaak, reageert gynaecologe Blaumeiser. Ze wijst erop dat in een aantal gevallen de zwangerschap pas na de twaalf weken wordt vastgesteld. Dat kan onder meer bij vrouwen met een onregelmatige cyclus, tussentijdse bloedingen of medicatiegebruik. Geregeld durven ook jonge meisjes uit schaamte de eerste drie maanden niets zeggen. Ben je voorbij de termijn van veertien weken, wat gemakkelijk kan gebeuren, dan kan je in België niet meer terecht en dat is eigenlijk wel gek.
Bovendien is de foetus volgens haar pas ten vroegste na week 23 of 24 levensvatbaar. In week twintig wordt wel een grote echo gedaan, waarbij alle organen worden nagekeken. Dikwijls wordt daar nog iets gevonden dat voordien niet werd vastgesteld. Daarom zou een aanpassing van de termijnen niet voor problemen zorgen.