Je hebt geen flauw idee waar ouders soms met hun hoofd zitten als ze hun baby een naam geven. Zo doopte een Zweeds koppel hun baby 'Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116'. In China heeft een '@' rondgelopen, in Nieuw-Zeeland een '.' en in Denemarken een Monkey. Maar er is meer...
Messiah
In de Verenigde Staten gelden in elke staat andere naamregels. In sommige staten mogen namen niet obsceen zijn, andere willen geen nummers in namen en in Kentucky zijn er zelfs geen regels. Toch zorgde in 2013 de babynaam 'Messiah' in het hele land voor flink wat opschudding. Een rechter uit Tennessee oordeelde toen dat die naam alleen Jezus Christus toebehoort. Het koppel dat hun zoontje 'Messiah' gedoopt had, ging in beroep en kreeg gelijk.
Unsplash / C. Liverani
Nutella
In Frankrijk kozen kersverse ouders voor de naam 'Nutella', in de hoop dat hun dochter even zoet en populair zou worden als de chocolade. De rechter besloot echter dat de naam hun kind alleen maar leed zou berokkenen. Het koppel werd gedwongen om de baby Ella te dopen.
Robocop
In Mexico loopt er al iemand rond met de naam Robocop. De Mexicaanse overheid kon de ouders van het arme kind niet stoppen, maar intussen is er in de staat Sonora wel een lijst aangelegd met namen die je niet aan je kind mag geven. Die lijst telt maar liefst 61 namen, waaronder ook 'Facebook', 'Batman' en 'Panties'.
Chow Tow ('Stinkend Hoofd')
Een koppel uit Maleisië heeft hun baby Chow Tow genoemd, wat zoveel betekent als 'Stinkeld Hoofd'. Waar de ouders met hun gedachten zaten, is niet geweten. Nadat steeds meer inwoners hun naam lieten veranderen, heeft de overheid in 2006 een lijst met verboden namen opgesteld. Chow Tow staat daar uiteraard op.
Unsplash / A. Sutanto
Talula Does The Hula From Hawaii
In 2008 verschenen de ouders van de negenjarige 'Talula Does The Hula From Hawaii' voor de rechtbank in Nieuw-Zeeland. Daar werd besloten dat de naam eigenlijk kindermisbruik is. Volgens haar advocaat gebruikte het meisje de naam 'K' en durfde ze haar echte naam niet tegen haar klasgenootjes te vertellen, uit angst om gepest te worden. De rechtbank nam het hoederecht over het meisje over en zo kon ze haar naam veranderen.
Cyanide
In het Verenigd Koninkrijk zijn er weinig beperkingen voor babynamen. Een Engelse moeder ging toch te ver toen ze haar kind naar het uiterst dodelijke vergif 'cyanide' wilde vernoemen. De rechter verbood dat gelukkig.
Ikea
In Australië mogen babynamen niet obsceen of beledigend zijn. Ze mogen ook niet tegen het publieke belang ingaan. Je baby noemen naar een al bekend merk is ook not done. Daardoor kan je kind niet als IKEA door het leven gaan. In Zweden is die naam eveneens verboden.
Sarah
In Marokko mag je baby niet 'Sarah' met een -h heten. Babynamen moeten immers in de geest van de 'Marokkaanse identiteit' blijven. Omdat 'Sarah' een Hebreeuwse spelling is, is de naam verboden. Sara zonder -h mag wel.