De Amerikanen zijn al jaren bezig hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. Sinds 2014 vechten zij niet meer tegen de taliban, maar bieden ze enkel ondersteuning aan Afghaanse militairen. Er zijn nu nog 8.400 Amerikaanse soldaten in het land, tegenover zo'n 100.000 in 2010. De bedoeling was dat tegen het einde van de ambtstermijn van de vorige president Barack Obama bijna alle troepen teruggetrokken waren, maar Obama moest die doelstelling bijschaven.
Meer soldaten
Nu zouden er mogelijk zelfs opnieuw meer soldaten gestuurd worden omdat de taliban steeds meer oprukken. Volgens Amerikaanse media adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om minstens 3.000 bijkomende eenheden naar het door oorlog verscheurde land te sturen. Het ministerie wordt daarin gesteund door belangrijke militaire functionarissen.
De reden voor de ongerustheid is de opmars van de opstandelingen. Zij lanceerden vorige week een lenteoffensief' en veroverden zaterdag het district Qala-e-Zal, vlakbij de stad Kunduz. Sinds het begin van het jaar heeft het Afghaanse leger 5% van zijn grondgebied verloren. De islamistische rebellen controleren nu 19 van de 400 districten. Ze hebben van de herovering van Kunduz een prioriteit gemaakt.
Vluchtelingen
Sinds begin dit jaar zijn al bijna 90.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Dat blijkt uit een artikel van de humanitaire vleugel van de VN (OCHA). De Verenigde Naties schatten dat alleen al in de fel geteisterde noordelijke provincie Kunduz meer dan 30.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht.
Vorig jaar verlieten meer dan 660.000 mensen het land op de vlucht voor het geweld en de Verenigde Naties verwachten dat daar in 2017 nog minstens 450.000 ontheemden bijkomen. Veel van die vluchtelingen moeten het zonder hulp stellen omdat ze in voor hulpverleners ontoegankelijke regio's verblijven.