«Symbolische ster moet blijven»

«Symbolische ster moet blijven»

Stijn Tormans is zelf een fervente treinreiziger. «Voor mijn werk pendel ik tussen Antwerpen en Brussel. Ik passeer dus dagelijks het Noordstation», vertelt hij aan Metro. Het is ook daar dat hij op de signalisatieborden heeft ontdekt dat de ster zou verdwijnen bij de renovatie van de stationshal.

«Dat is toch doodjammer?», reageert hij verwondert. «Er schuilt een historische geschiedenis achter de ster. Ze zou verwijzen naar L'Etoile Du Nord, ofwel de Noordster, de legendarische trein die sinds de jaren 1920 tussen Parijs en Amsterdam reed. Als je in Parijs vertrok, volgde je eigenlijk de richting van de Poolster», legt hij uit.

De ster is bovendien niet alleen een monument, maar ook een afspreekpunt voor vrienden. Maar het allermooiste aan de ster vindt Tormans de poëtische betekenis. «Mensen die de weg kwijt zijn, hoeven alleen naar het noorden te kijken en de Poolster wijst de weg die je moet volgen. Het is dus symbolisch dat er in het Noordstation een Noordster hangt.»

NMBS is van plan om de ster een tijdje te stockeren om ze daarna te verhuizen naar het spoorwegmuseum in Schaarbeek, aangezien ze niet meer past in het moderne stationsconcept. Een slecht idee volgens Tormans. «Dan gaat die symbolische betekenis helemaal verloren.» Wat er in de plaats komt van de ster, staat nog niet vast. Volgens Tormans komt er een kleurrijk logo van NMBS. «Dat hangt al op in andere stations, maar is lelijk, idioot en banaal, al zeg ik het zelf. Toch wordt er voorkeur aan gegeven, onder het mom van ‘dat is modern'.»

Naar eigen zeggen is Tormans gehecht aan de gouden ster uit de jaren 50. Daarom heeft hij de Facebookgroep ‘Red de Ster' opgericht, waar een aantal schrijvers zoals Geert van Istendael en Frank De Crits een ode brengen aan de ster. Verder gaat hij nog flyeren en plant hij een protestactie. «De ster zal waarschijnlijk een tijdje weggaan. Maar we ijveren ervoor dat ze terug komt in de plaats van dat modern logo», besluit hij strijdlustig.

(LDC)