Het vijftal nam deel aan de Open summer of code 2017. Dat is een programma waarbij studenten vier weken lang de kans krijgen om innovatieve apps te ontwikkelen. Hun app is niet meteen bedoeld om te verspreiden onder het grote publiek, het is een zogenoemde proof-of-concept, een prototype.
Beste trein
"Er bestaat weinig info over het treinverkeer", legt Pieter-Jan Vandenberghe (foto rechts) uit. "Er is wel algemene informatie over vertragingen, maar wat mij interesseert is informatie over de treinen die ikzelf neem." Daar wil het team achter de app Tripscore iets aan doen. Op basis van open data van de nmbs geven ze punten aan elke treinverbinding. Zo kan je zien of de trein die je dagelijks neemt vaak vertraging heeft en of je misschien beter een vroegere of latere trein neemt.
Open data
Uiteindelijk hopen de makers van Tripscore dat openbaarvervoersbedrijven meer open data vrijgeven. Zo zijn er momenteel geen data over de drukte op de treinen. "Hoe meer data beschikbaar zijn, hoe beter wij kunnen meten hoe goed de treinen zijn", aldus Vandenberghe. "Uiteindelijk zou je zo het openbaar vervoer in heel Europa kunnen vergelijken." Dat moeten bovendien gelinkte open data zijn. Dat betekent dat ze allemaal vergelijkbare terminologie gebruiken, zodat ontwikkelaars er makkelijk mee aan de slag kunnen.
In totaal namen tien teams deel aan de Open summer of code. Andere studenten ontwierpen onder andere een app om looproutes in Gent samen te stellen of om kinderen spelenderwijs te laten leren over de Eerste Wereldoorlog.
www.tripscore.eu
Jelle Mampaey