Universiteiten en hogescholen communiceren niet transparant over bijkomende studiekosten. Zowel minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) als oppositiepartij sp.a willen duidelijkere regels.
De rekening van een jaar studeren in Vlaanderen bedraagt vaak meer dan het dubbel van het bedrag van het inschrijvingsgeld. Dat blijkt uit een rapport van het College van Regeringscommisarissen, dat toezicht houdt op het hoger onderwijs. De onderwijsinstellingen stellen de studenten in de loop van het jaar voor extra kosten, vaak via vaste forfaitaire bedragen. "Daar staan dus geen aantoonbare kosten tegenover", zegt Johan Dhondt, voorzitter van het college. "Zulke praktijken zijn eigenlijk uit den boze."
Oppositiepartij sp.a hekelt de willekeur waarmee universiteiten en hogescholen extra facturen naar hun studenten kunnen sturen. Bovendien communiceren de instellingen niet altijd even helder over de bijkomende kosten van een opleiding. "De Vlaamse regering heeft het inschrijvingsgeld opgetrokken van 620 naar 890 euro, het minste dat je dan als student kan verwachten is duidelijkheid over de bijkomende kosten", klinkt het bij de socialisten.
Onderwijsminister Crevits deelt de verontwaardiging van de oppositie en eist meer duidelijkheid en transparantie. Al rekenen de meeste universiteiten en hogescholen volgens de CD&V-politica wel op een correcte manier studiekosten aan. "De beperkte, geïsoleerde problemen werden intussen aangepakt", aldus Crevits.
Foto Belga / S. Gremmelprez