Morgen gaat de laatste dag in van het bewonderenswaardige project van Jill De Graaf (foto). Dertig dagen lang probeerde ze te leven op restjes en eten dat winkels normaal gezien zouden weggooien. «Ik heb vroeger in de Colruyt gewerkt en nu in een restaurant. Daar wordt constant afval en masse weggegooid. Mensen gaan zo onbewust om met afval, terwijl er zo veel mensen in armoede leven. Dat is echt een grove fout in onze wegwerpmaatschappij. En ik besefte dat als ik dat wou veranderen, ik moest beginnen bij mezelf», legt de studente uit aan Metro.
Zo gezegd, zo gedaan. Een maand geleden maakte ze haar koelkast leeg, en ging ze rond bij winkels in Antwerpen om te zien waar ze het beste voedingswaren kon bijeengaren. «Bij elke winkel moest ik me telkens weer overtuigen om binnen te gaan. Het was ontzettend moeilijk om je nederig te gedragen en te durven vragen voor restjes groenten en fruit. In de meeste winkels werd ik gewoon buiten gekeken. Toch kreeg ik altijd genoeg en heb ik nooit honger gehad.»
Van sommige voedingswaren had Jill nog nooit gehoord, maar daar zag ze geen graten in. Integendeel. «Dankzij mijn project heb ik veel nieuwe Surinaamse vruchten leren kennen. Opzoeken hoe ik die in godsnaam moest bereiden en het koken zelf, vergde veel creativiteit. Maar dat was net fijn en leerrijk.»
Jill kreeg naar eigen zeggen voornamelijk positieve reacties, van haar ouders, vrienden én van vreemden die haar blog lazen. Enkele enthousiastelingen heeft ze zelfs kunnen overtuigen om hetzelfde te doen. Een schot in de roos dus. «Het was zo'n succes, dat ik dit wil voortzetten, zij het niet zo extreem. De uitbater van een groentewinkel in de buurt heeft al beloofd voedingswaren opzij te blijven houden voor mij, maar nu ben ik wel van plan om er voor te betalen. Ik wil niet profiteren natuurlijk.»
Enkele tips van Jill voor wie net als haar afval wil beperken.
«Wees zo vriendelijk mogelijk. Ook al moet je je nederig gedragen, doe het met een glimlach alsof het de normaalste zaak van de wereld is.»
«Ga niet naar groothandels of ketens Die geven toch niets.»
«Kleed jezelf netjes. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat je veel minder kans maakt om eten te krijgen als je slordig gekleed bent. Het is stereotiep, maar het cliché klopt wel.»
«Als mensen je iets onbekend aanbieden, neem het mee en zoek er thuis informatie over op. Elk nieuwe groente of vrucht is een verrijking.»
«Op het einde van mijn project zet ik enkele recepten online op mijn blog. Handig voor wie inspiratie zoekt voor lekkere gerechten.»
(ldc)