De Irakezen en de Koerden ruziën al jarenlang om de provincie Kirkoek en de gelijknamige stad in het noorden van Irak. Die laatsten veroverden de regio in de zomer van 2014 op terreurbeweging Islamitische Staat. De provincie bevat het grootste aantal olievelden van het hele land en is daarom voor beide partijen erg belangrijk. Hoewel er veel Koerden wonen in Kirkoek, maakt de stad geen deel uit van de Koerdische Autonome Regio.
Onafhankelijkheid
De spanning tussen de Iraakse regering en de Koerden is hoog opgelopen sinds het onafhankelijkheidsreferendum op 25 september. Een overgrote meerderheid van de stemgerechtigden sprak zich toen uit voor onafhankelijkheid.
Peshmerga
Er werd gevreesd dat het tot een gewapende strijd tussen het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga zou komen, maar die laatsten trokken zich gisteren zonder veel verzet terug. Er was wel sprake van gevechten ten zuiden van Kirkoek. Er werd eveneens melding gemaakt van zeven neergeschoten soldaten aan Iraakse kant en van tientallen dode of vermiste peshmerga. Ook doken er beelden op van twee burgers in Kirkoek die neergeschoten zouden zijn door een van de sjiitische milities die aan de zijde van het Iraakse leger vechten. Op de beelden is te zien hoe een lokale televisiejournalist hen in veiligheid probeert te brengen.
In de loop van de dag wist het leger onder meer de belangrijkste legerbasis in de regio en de zetel van de provincieraad te bezetten. Daar werd de Iraakse vlag gehesen, terwijl elders Koerdische vlaggen neergehaald werden. Tienduizenden burgers ontvluchtten de stad, wat tot lange files leidde.