NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft terughoudend gereageerd op het voorstel van de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer, voor een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in het noorden van Syrië. "Ik verwelkom dat NAVO-bondgenoten voorstellen doen over hoe we dichter kunnen komen bij een politieke oplossing", aldus de NAVO-baas vandaag in Brussel, die geen expliciete waardering over het voorstel uitsprak. "Natuurlijk moet een politieke oplossing alle actoren op het terrein betrekken", zei de secretaris-generaal. "Je kan geen politieke oplossing hebben waarbij slechts enkelen van hen zijn betrokken." Stoltenberg verwacht dat de Duitse minister tijdens de vergadering op donderdag en vrijdag in Brussel haar voorstel zal toelichten aan de andere ministers van Defensie van de verschillende bondgenoten.
De Amerikaanse NAVO-ambassadrice, Kay Bailey Hutchison, verwelkomde het initiatief van Kramp-Karrenbauer "om een Europese groep op te richten die deel zal uitmaken van een internationale vredesmacht" vandaag als een goede zaak. Ze merkte tegelijk op dat de situatie complex is in de regio tussen de Turkse grens en de rest van Syrië. "Er zijn de Syrische troepen, de Russische troepen en natuurlijk de Koerden die weggaan", aldus de ambassadrice. Volgens haar is het weinig waarschijnlijk dat de VS een rol te spelen hebben in zo'n Europese missie.
Haar voorstel viel niet in goede aarde bij de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas . Volgens hem was het beter om te wachten tot de ontmoeting tussen Rusland en Turkije, die het dinsdag eens zijn geraakt over gezamenlijke patrouilles in het gebied dat voordien in handen was van de Syrisch-Koerdische troepen. Ook bekritiseerde hij Kramp-Karrenbauer omdat ze niet had overlegd met hem.
Kramp-Karrenbauer lichtte haar voorstel woensdag toe in het Duitse parlement, voor de commissie Defensie. Idealiter vindt zo'n missie volgens haar plaats onder leiding van de VN op basis van een bestaande beslissing van de VN-Veiligheidsraad over Syrië, zoals ook in Mali gebeurt (MINUSMA). Opdracht van die missie zijn de scheiding van de strijdende partijen en toezicht op een wapenstilstand.
Volgens de minister zouden daarbij ook gevechtstroepen nodig zijn. Ze wou voor de parlementscommissie niet zeggen hoeveel militairen die inzet dan zou vergen. Kramp-Karrenbauer legde ook geen verklaring af aan de pers.
bron: Belga