Het is nog te vroeg om het effect van de verstrengde maatregelen te zien in de coronacijfers, maar toch lijkt er een positieve evolutie in de maak. Dat bevestigde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano. De cijfers blijven voorlopig stijgen in heel het land. Dat is te verwachten, het is nog te vroeg om nu al een effect van de maatregelen te kunnen zien. De afgelopen week waren er vier dagen met meer dan 10.000 vastgestelde besmettingen op één dag. Dinsdag 13 oktober blijft nog steeds de dag met het hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie, met 12.243 vastgestelde gevallen. Het weekgemiddelde van de afgelopen zeven dagen komt hiermee op 8.975 te staan. Dat is een verdere toename van 68 procent in vergelijking met de week ervoor.
Lichtpositieve signalen
Het is mogelijk dat dit wijst op de eerste tekenen van een vertraging van de toename. Momenteel verdubbelen de cijfers om de negen dagen terwijl een vijftal dagen geleden dit nog om de zeven dagen was. Laat er echter geen twijfel over zijn: de cijfers blijven verder doorstijgen. En deze eerste lichtpositieve signalen moeten ons vooral aanmoedigen om goed vol te houden. We kunnen ook deze golf ombuigen, klinkt het.
Zonder maatregelen veel erger
Van Gucht wijst erop dat het aantal patiënten op intensieve zorgen hard blijft stijgen, maar zonder de verstrengde maatregelen zou het nog een stuk erger zijn. In ons land liggen er nu bijna 3.000 coronapatiënten in het ziekenhuis waarvan 486 op intensieve zorgen. Deze cijfers verdubbelen om de negen dagen. Aan dit tempo blijft de verwachting dat we tegen het einde van deze maand minstens 1.000 patiënten op intensieve zorgen zullen hebben. Zonder de genomen maatregelen zou aan dit tempo het aantal mensen op intensieve zorgen verder doorstijgen tot 2.000 ergens in de tweede week van november. De inspanningen die we met z'n allen leveren, kunnen er echter binnen een tiental dagen voor zorgen dat we de curve opnieuw gaan ombuigen en onze ziekenhuiscapaciteit kunnen vrijwaren, besluit hij.