Stephen Hawking is overleden

Stephen Hawking is overleden

«We zijn diep triest dat onze geliefde vader vandaag overleden is. Hij was een grote wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap vele jaren zullen voortleven», zeggen zijn kinderen Lucy, Robert en Tim.

«Zijn moed en volharding, met zijn briljantheid en humor, inspireerden mensen in de hele wereld. Hij zei ooit: 'Het zou geen groot heelal zijn als het niet de woonplaats was van de mensen van wie je houdt.' We zullen hem voor altijd missen.»

ALS

In 2017 zei Hawking, die op zijn 21ste de diagnose kreeg dat hij leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS, aan de BBC dat hij «nooit had verwacht 75 te worden». Door de ziekte belandde hij in een rolstoel en moest hij een computer gebruiken om te kunnen communiceren.

Hij zei aan de BBC dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om «te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden».

A brief history of time

Hawking was een van de belangrijkste experts op vlak van zwaartekracht en zwarte gaten, en verwierf wereldwijde faam met zijn book 'A brief history of time' ('Het heelal' in het Nederlands), dat in 1988 werd gepubliceerd, en waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht.

Hawking werd op 8 januari 1942 geboren in een familie van intellectuelen. Hij kreeg in 1959 een beurs voor de Oxford University, en drie jaar later verhuisde hij naar de universiteit van Cambridge om er onderzoek te voeren binnen de kosmologie. Op zijn 32ste werd hij het jongste lid van de Royal Society, het meest prestigieuze Britse academische instituut. In 1979 werd hij professor in de wiskunde aan Cambridge University.