Het iconische 107 jaar oude beeld is een ode aan het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. De vandalen hebben het beeld vermoedelijk beklad in het kader van de Black Lives Matter'-protesten. De laatste weken worden wel meer historische figuren gevandaliseerd, zoals onder meer het standbeeld van voormalig koning Leopold II.
Motief onduidelijk
Het is onduidelijk waarom het standbeeld van de Kleine Zeemeermin als racistisch beschouwd wordt. Ik zie niet meteen wat er racistisch zou kunnen zijn aan dit sprookje, zegt Ane Grum-Schwensen, een onderzoekster aan het H.C. Andersen Center van de universiteit van Zuid-Denemarken.
Ophef rond actrice
Vorig jaar was er ophef rond de casting in de speelfilmversie van de bekende animatiefilm uit 1989. Disney lag toen onder vuur omdat het de zwarte Amerikaanse actrice Halle Bailey had gekozen voor de rol van Ariël. Sommige mensen vonden dat de makers zo dicht mogelijk bij de originele versie hadden moet blijven: een onderwaterprinses met rood haar, een witte huid en blauwe ogen.
Protest tegen walvisvaart
Het standbeeld van de Kleine Zeemeermin werd eerder ook al gevandaliseerd. Zo werd het tweemaal onthoofd. Dat was onder meer het werk van activisten die protesteerden tegen de walvisvaart en van pro-democratieactivisten.