Het aantal chirurgische ingrepen ter behandeling van obesitas zit de laatste jaren in stijgende lijn. Waar het in 2009 om slechts' 7.783 ingrepen ging, werden er in 2013 al 12.062 uitgevoerd. Voornamelijk volwassenen tussen 30 en 50 jaar ondergaan dergelijke operaties. Dat schrijft De Zondag.
Volgens CD&V-parlementslid Franky Demon is die toename een verontrustende evolutie. «Op lange termijn biedt die aanpak niet altijd een oplossing. Uit een steekproef bij patiënten met een BMI tussen 35 en 40 blijkt dat 34% van de ingrepen een tweede operatie is.»
Hij vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dan ook om aandacht voor het afslankhormoon Saxenda. Dit nieuwe middeltje wordt via een spuitje dagelijks geïnjecteerd en zorgt er voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
Het resultaat? Op een jaar tijd kan je maar liefst 10% van je lichaamsgewicht verliezen. Eind januari gaf het Europees Geneesmiddelen Agentschap toestemming om het nieuwe afslankmiddel op de markt te brengen.
Toch blijft De Block volgens De Zondag voorzichtig, ook over een eventuele terugbetaling. «De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen heeft nog geen aanvraag gekregen. Wij wachten dat af. Zonder kennis te hebben van de studies en gegevens die dan voorgelegd worden, is het onmogelijk te voorspellen of Saxenda het aantal ingrepen kan doen dalen.»