"Speaky is het perfecte platform om een vreemde taal te oefenen"

"Speaky is het perfecte platform om een vreemde taal te oefenen"

Het bedrijf werd in 2014 opgericht door de drie jonge mannen Ben, Ludo en David, die elkaar leerden kennen tijdens een Erasmus-ervaring. Hun overtuiging is dat iedereen zo'n reis zou moeten meemaken en daaruit ontstond Speaky. "Het is het resultaat van een droom gecombineerd met de technologie en het enthousiasme van drie studenten", zegt Ludo. Door elke dag een andere taal te moeten praten, leer je enorm veel bij. Al snel kwamen de drie samen en zo ontstond het platform. Het concept is eenvoudig: je praat met mensen uit een ander land, met een andere moedertaal. Door zo met elkaar te chatten, leer je de taal.

Toch is het belangrijk dat je de basis van de taal al beet hebt. Lodde Iwuji gebruikt Speaky ondertussen al zes maanden om Russisch te leren. Hoewel hij veel chat met mensen die Russisch als moedertaal hebben, blijft het voor hem moeilijk om de taal te begrijpen. "Je moet sowieso je eigen werk doen, maar Speaky kan je wel helpen voor de dingen die je zou vergeten." Het is dus wel belangrijk dat je de woordjes uit je hoofd leert en de grammatica herhaalt.

Rare dingen

Het platform is goed voor het inoefenen van de taal, want het blijft, volgens Lodde, vaak bij losse zinnen. "Mensen kunnen geen gesprek voeren in een andere taal en dat is best wel een probleem. Wat ben je nu met enkel je kennis vanop de schoolbanken?"

De oprichters van Speaky samen met een van hun zes medewerkers. - Foto R.V.

Momenteel heeft Speaky meer dan 150.000 actieve gebruikers en ruim een miljoen inschrijvingen. Begonnen met een beurs van de Europese Unie en met geld dat ze van hun ouders hebben gekregen, vinden Ludo en zijn partners nu dat het tijd is om te groeien. "We willen graag een applicatie maken die een gratis en een betaalde kant heeft. Zo kan je gratis chatten, maar als je betaalt, kan je meer talen leren en de grammatica opvragen." Maar dat is niet volgens iedereen een goed plan. "Speaky is nu een simpele app met weinig extra's, en dat is goed. Hoe meer je in een app propt, hoe slechter hij loopt", vindt Lodde.

Net als op elk online platform, gebeuren ook op Speaky wel eens rare dignen. Zo kreeg ik tijdens mijn onderzoek talloze berichten van mannen die wilden daten. Dat maakt het moelijker om gesprekken aan te knopen. Lodde kent dit probleem. "Het grappige is dat als je Speaky gebruikt, het soms moeilijker is om met vrouwen in contact te komen. Zij denken vaak dat je met hen probeert te flirten." Als hij dan effectief een vraag stelt over de grammatica, dan schrikken ze zelfs. Gelukkig zijn er veel verschillende mensen op Speaky. "Ik spreek ongeveer met drie personen en dat zijn echt enkel mensen die de taal spreken die ik wil leren."

Oefening baart kunst

Het plan is dat Speaky zal blijven groeien als bedrijf, maar ook als platform. Volgens Ludo moeten er meer talen komen en ze hopen op nog meer gebruikers. Ook Lodde blijft het platform gebruiken: "Speaky is een manier om met mensen in contact te komen en juist die dingen op te vullen die je anders zou vergeten of dingen die je niet zou merken." Een taal inoefenen door ze te gebruiken, is de beste manier. Daarvoor is Speaky het perfecte platform. Dat blijkt trouwens ook tijdens deze Belgodyssee-wedstrijd. Hier moet ook een Nederlandstalig iemand twee weken samenwerken met een Franstalige collega. Dan merk je dat je kennis vanop de schoolbanken goed is, maar dat oefening pas echt kunst baart.

Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. De jongeren werken in tweetalige duo's. Tijdens deze editie werken ze rond het thema ‘jonge ondernemers'. Maurane Proost ging praten met de oprichters van Speaky, een app die je talen laat leren met mensen van over de hele wereld.

Maurane in gesprek met Speaky-gebruiker Lodde Iwuji. - Foto R.V.

Wie?

Naam: Maurane Proost

Leeftijd: 20 jaar

Studies: Bachelor journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen.

Woonplaats: Brasschaat

Twitteraccount: @mauraneproost

Aanpak

Samen met mijn Franstalige teamgenoot Sébastien ben ik op zoek gegaan naar een start-up voor jonge mensen met een sociale functie. In de krant Le Soir hebben we gelezen over Speaky. Na wat onderzoek en een kleine test van het platform, waren we helemaal verkocht.